Has這 Ogrodnicze - strona g堯wna  
       
 

Zapraszamy na portal ogrodniczy ogrodinfo.pl

ogrodinfo.pl

Szukaj: w roku: w kategorii:

SADOWNICTWO

WPΧW NAWO浩NIA I TERMINU ZBIORU NA PLON KUKURYDZY CUKROWEJ

dr Zenia Micha這j

Numer archiwalny: 06/1999


Du穎 kukurydzy cukrowej spo篡wa si i uprawia w USA, a z kraj闚 europejskich - we Francji i Niemczech. W Polsce gatunek ten nadal jest ma這 popularny. Ze wzgl璠u na doskona貫 walory smakowe oraz du膨 warto嗆 od篡wcz zas逝guje on jednak na szersze rozpowszechnienie.


Panuj帷e u nas warunki glebowe i klimatyczne sprzyjaj uprawie kukurydzy, szczeg鏊nie tej przeznaczonej do bezpo鈔edniej konsumpcji lub dla przemys逝 przetw鏎czego, pewne ograniczenia stwarzaj jedynie uprawy z przeznaczeniem na suche ziarno. Kukurydza cukrowa osi庵a dojrza這嗆 konsumpcyjn, gdy jej ziarno znajduje si w stadium dojrza這軼i mlecznej i zawiera 70-76% wody. W tym okresie charakteryzuje si ona wysok zawarto軼i cukr闚, spo鈔鏚 kt鏎ych na smak ziarna najsilniej wp造wa sacharoza. Jak wykaza造 badania prowadzone w Akademii Rolniczej w Lublinie, czynnikami, kt鏎e istotnie wp造waj na jako嗆 plonu, jest nawo瞠nie i termin zbioru.

Nawo瞠nie
Kukurydza wytwarza obfit biomas i czerpie z gleby du瞠 ilo軼i azotu i potasu, znacznie mniej fosforu, wapnia i magnezu. Azot pobierany jest przez ca造 okres wegetacji (najintensywniej w okresie kwitnienia), przy czym proces ten uzale積iony jest od przebiegu pogody. Przy spadku temperatury poni瞠j 8oC pobieranie jest ograniczone, przy wy窺zej wzmaga si i jest najintensywniejsze w zakresie 15-20oC. Zaleca si podawa na hektar od 90 do 120 kg azotu. Dawk t nale篡 podzieli w proporcji 30-50% przed siewem, pozosta陰 cz窷, gdy ro郵iny maj 5, 6 li軼i. Jako naw霩 przedsiewny doskonale nadaje si roztw鏎 saletrzano-mocznikowy (RSM) - naw霩 p造nny o zawarto軼i 28%, 30% lub 32% N, z czego 25% stanowi azot amonowy, 25% - azotanowy i 50% amidowy. Poniewa pog堯wne stosowanie roztworu saletrzano-mocznikowego wymaga這by u篡cia specjalnej aparatury i du瞠j ilo軼i wody do rozpuszczenia nawozu (w przeciwnym razie mo瞠 nast徙i poparzenie ro郵in), pozosta陰 dawk azotu mo瞠my poda pog堯wnie w postaci saletry amonowej. Badania przeprowadzone na Lubelszczy幡ie wykaza造, 瞠 nawo瞠nie dawkami azotu wy窺zymi ni 120 kg N/ha jest nieuzasadnione. Stwierdzono, 瞠 prowadzi ono do obni瞠nia zawarto軼i sacharozy w ziarniakach, nie ma natomiast wp造wu na wzrost plonu kolb kukurydzy cukrowej (tabela).

WPΧW NAWO浩NIA AZOTEM NA PLON KOLB ORAZ ZAWARTO汎 W癿LOWODAN紟 I WITAMINY C W ZIARNIAKACH KUKURYDZY


Potas jest sk豉dnikiem pokarmowym pobieranym przez kukurydz w ilo軼iach wi瘯szych ni azot - najintensywniej, gdy ro郵iny znajduj si w fazie od 5 li軼i do momentu kwitnienia, p騧niej w mniejszym stopniu. Zalecana dawka tego pierwiastka wynosi 150 kg K/ha, w postaci soli potasowej. Ca陰 porcj nale篡 podawa przedsiewnie. Niedob鏎 potasu mo瞠 prowadzi do os豉bienia procesu fotosyntezy i gorszego przemieszczania asymilat闚 z li軼i do kolb - w czego wyniku silnie obni瘸 si plon ziarna, a tak瞠 zielonej masy ro郵in. Typowymi objawami niedoboru s nekrotyczne plamy na brzegach li軼i oraz niewype軟ienie ziarniakami szczytowych cz窷ci kolb. Zapotrzebowanie kukurydzy na fosfor i magnez jest mniejsze ni na poprzednie pierwiastki, zatem przy optymalnej zasobno軼i gleby nawo瞠nie tymi sk豉dnikami mo瞠my pomin望. Natomiast wapnowanie jest koniecznym zabiegiem, je郵i pH gleby jest ni窺ze ni 5,5. Zabieg ten nale篡 przeprowadzi jesieni lub wczesn wiosn. Na glebach ci篹kich lepiej podawa tlenek wapnia (CaO), a na l瞠jszych wapno w璕lanowe z magnezem (CaC03 + MgCO3). Poniewa gleby lekkie maj z regu造 nisk zawarto嗆 magnezu, r闚nocze郾ie podwy窺za si odczyn i uzupe軟ia zawarto嗆 tego pierwiastka. Przy opracowywaniu zalece uprawowych wielko嗆 dawek nawoz闚, szczeg鏊nie fosforowych, potasowych i magnezowych nale篡 ustali w oparciu o analiz gleby.

Termin zbioru
Drugim wa積ym czynnikiem decyduj帷ym o jako軼i ziarniak闚 kukurydzy cukrowej jest termin zbioru. Powinno si j zbiera w okresie dojrza這軼i mlecznej. W m這dszych kolbach wy窺za jest zawarto嗆 cukr闚, ale ziarniaki s w闚czas mniej wyro郾i皻e, przez co uzyskuje si ni窺zy plon. Gdy op騧nia si zbi鏎, ziarniaki zaczynaj twardnie i pogarsza si ich smak - maleje zawarto嗆 sacharozy, staj si coraz bardziej m帷zyste, a ich okrywa owocowo-nasienna tak瞠 twardnieje. Dla wi瘯szo軼i odmian kukurydzy cukrowej optymalny okres zbioru podczas upalnej pogody wynosi zwykle od 2 do 3 dni, natomiast w czasie ch這d闚 - do 10 dni. Najlepiej zbiera kukurydz rano lub wieczorem i jak najszybciej j sch豉dza. Ewentualne przetworzenie powinno nast徙i nie p騧niej ni 12 do 24 godzin po zbiorze. Przy spe軟ieniu tych warunk闚 otrzymujemy surowiec bardzo wysokiej jako軼i. W naszych warunkach klimatycznych przed逝瞠nie okresu zbioru mo磧iwe jest r闚nie w przypadku uprawy odmian o r騜nej d逝go軼i wegetacji. W doborze znajduj si takie, dla kt鏎ych wynosi ona: 70-100 dni - Candle F1 75-110 dni - Trophy F1; 85-120 dni - Z這ta Kar這wa; 90-100 dni - Gama F1 Navaho F1; 95-125 dni - Ama F1; 100-120 dni - Smolicka Cukrowa F1; 125-155 dni - Aztek F1. Innym sposobem przed逝瞠nia zbior闚 jest uprawa z siewu w r騜nych terminach. Autorka jest pracownikiem Akademii Rolniczej w Lublinie

powr鏒

 

Szk馧karstwo | plantpress.pl | archiwum | kontakt | polityka prywatno軼i
  © 1999-2013 Plantpress Sp. z o.o.
 

NOTA PRAWNA

Materia造 umieszczone na tym portalu obj皻e s ochron wynikaj帷 z ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, a w豉軼icielem ich autorskich praw maj徠kowych jest Plantpress sp. z o.o z siedzib w Krakowie.

Plantpress sp. z o.o z siedzib w Krakowie zastrzega w rozumieniu art. 25 ust.1 pkt.1 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, i dalsze rozpowszechnianie aktualnych artyku堯w opublikowanych na tym portalu jest zabronione niezale積ie od celu w jakim rozpowszechnienie mia這by nast徙i, lub u篡tego 鈔odka przekazu.