Pogoda w ubiegłym roku
Miniony sezon charakteryzował się niższą średnią temperaturą na początku wegetacji niż średnia wieloletnia w tym okresie. Średnia temperatura* okresu wegetacji w roku 2004 była o 1,3°C niższa niż w 2003 r. Miała na to wpływ przede wszystkim niska temperatura w kwietniu, maju i czerwcu (wykres 1). Usłonecznienie* w okresie wegetacji było korzystne — liczba godzin słonecznych w ciągu dnia wynosiła średnio 7,7 godz./dobę, a średnie wieloletnie usłonecznienie rzeczywiste dla Polski wynosi 6,4 godz./dobę (wykres 2). Opady* były nierównomiernie rozłożone w poszczególnych miesiącach (wykres 3). W okresie wegetacji wynosiły średnio 60 mm na miesiąc i wartość ta była zbliżona do średniej wieloletniej. Przebieg pogody wiosną wpłynął na opóźnienie wegetacji o kilka tygodni, chłodne lato również spowodowało opóźnienie dojrzewania uprawianych warzyw.
Wykres 1. Średnia miesięczna temperatura powietrza w Polsce (°C)
Wykres 2. Sumy dziennego usłonecznienia rzeczywistego w Polsce
(godz./dobę)
Wykres 3. Średnie miesięczne sumy opadów atmosferycznych w Polsce (mm)
Takie warunki najgorzej wpłynęły na gatunki ciepłolubne: pomidor, paprykę, ogórek. Opóźnione były wschody warzyw uprawianych z siewu, występowały zaburzenia fizjologiczne roślin i dojrzewających owoców. Główną przyczyną tych zaburzeń było ograniczenie pobierania składników mineralnych spowodowane niską temperaturą w nocy i w ciągu dnia. Problem ten dotyczył roślin uprawianych w polu oraz w nieogrzewanych tunelach foliowych i zimnych szklarniach.
Temperatura, światło, woda
Temperatura wpływa nie tylko na pobieranie składników mineralnych, lecz także na wszystkie procesy fizjologiczne rośliny. Wpływa również na przebieg procesów mikrobiologicznych i chemicznych w podłożu, które decydują o dostępności dla roślin składników mineralnych. Gatunki warzyw klimatu umiarkowanego do pobierania składników pokarmowych oraz do normalnego wzrostu i rozwoju wymagają minimalnej temperatury 5–8°C, natomiast gatunki ciepłolubne — powyżej 12°C. W niższej temperaturze rośliny więdną, a nawet zamierają na skutek ograniczonego pobierania wody i składników pokarmowych (tzw. susza fizjologiczna). Intensywność pobierania i transportu jonów wzrasta wraz ze wzrostem temperatury. Optymalna mieści się w granicach 20–30°C, a taka jej wartość jest również optymalna dla przebiegu fotosyntezy. Pobieranie składników jest także bardzo ograniczone w nadmiernie wysokiej temperaturze, powyżej 40–45°C. Większość składników mineralnych pobierana jest z podłoża przez rośliny w sposób aktywny, zatem temperatura, wpływając między innymi na proces oddychania, modyfikuje intensywność pobierania jonów. Spadek temperatury poniżej optimum najbardziej hamuje pobieranie fosforu, potasu i magnezu, natomiast nie ma dużego wpływu na pobieranie azotu i wapnia. Zbyt wysoka temperatura w nocy może utrudniać pobieranie magnezu.
Na pobieranie składników pokarmowych wpływają również warunki świetlne w czasie uprawy. Światło wzmaga transport jonów w roślinie — powoduje otwarcie aparatów szparkowych, przez co uruchamia prąd transpiracyjny wody i tym samym bierny transport jonów. Światło ma także wpływ na aktywne pobieranie jonów z podłoża, bowiem asymilaty powstałe w procesie fotosyntezy są dla korzeni substratami oddechowymi, a uwolniona z nich energia zwiększa aktywne pobieranie jonów z podłoża. Podczas długotrwałej pochmurnej pogody mogą występować niedobory fosforu, potasu i magnezu. Niekorzystne warunki świetlne ograniczają pobieranie mikroelementów: żelaza, manganu i boru.
Woda jest niezbędnym środowiskiem oraz substratem różnych procesów chemicznych i mikrobiologicznych przebiegających w glebie, decydujących o dostępności składników pokarmowych dla roślin, a także rozpuszczalnikiem wprowadzonych soli nawozowych.
Niedobory składników
Wykorzystanie składników pokarmowych z nawozów mineralnych i organicznych zależy od gatunku rośliny, dawki i właściwości nawozu, a także od terminu i sposobu jego stosowania oraz od rodzaju gleby i jej zasobności. Objawy niedoboru składników pokarmowych wynikają bardzo często nie tylko z braku określonego składnika w podłożu lub w glebie, lecz z utrudnionego jego pobierania spowodowanego przez warunki uprawy, w tym również warunki klimatyczne. Skutkiem tego jest opóźnienie dojrzewania warzyw i owoców oraz zaburzenia fizjologiczne. Typowymi objawami niedoboru składników pokarmowych jest zahamowanie wzrostu roślin i części użytkowej warzyw, ograniczone kwitnienie i zawiązywanie owoców, przebarwienia i chloroza na liściach, zwłaszcza starszych (na skutek przemieszczania jonów ruchliwych do młodszych organów rośliny), nieodpowiednie wybarwianie owoców na skutek ograniczonej syntezy barwników, a także ich deformacje oraz choroby fizjologiczne owoców.
Ograniczone pobieranie potasu (fot. 1) spowodowane niską temperaturą powietrza powoduje, między innymi, nieodpowiednie wybarwianie się i pękanie owoców oraz obłamywanie się gron u pomidora. Brak potasu jest również przyczyną deformacji owoców ogórka. Brak wapnia występuje w czasie suchej pogody, wysokiej temperatury, wahań wilgotności podłoża oraz przy nadmiernym zasoleniu podłoża. Ograniczone pobieranie
tego pierwiastka powoduje wystąpienie na owocach pomidora suchej zgnilizny wierzchołkowej, a u papryki — suchej zgnilizny. Zmniejszenie pobierania wapnia powodowane okresowymi niedoborami wody prowadzi do brązowienia i zamierania brzegów liści wewnętrznych główek kapusty pekińskiej. Zbyt wysoka temperatura powietrza w dzień i w nocy oraz nagłe zmiany warunków świetlnych powodują zamieranie brzegów liści u sałaty — również wywołane ograniczonym pobieraniem wapnia. Nadmierna wilgotność gleby oraz sucha i upalna pogoda ogranicza pobieranie boru przez rośliny powodując brunatnienie i pękanie róż kalafiora. Obniżona temperatura powietrza w okresie tworzenia cebul utrudnia pobieranie fosforu przez rośliny, przy jednoczesnym zwiększonym pobieraniu azotu, co prowadzi do opóźnienia dojrzewania i do tworzenia cebul bączastych. Również niedobór fosforu ogranicza zawiązywanie i przyrastanie owoców ogórka. W czasie długo trwającej wilgotnej i pochmurnej pogody oraz przy obniżonej temperaturze występują objawy niedoboru magnezu (fot. 2) i żelaza na liściach różnych gatunków warzyw, w postaci chlorotycznych, żółtych plam między nerwami liści.
Fot. 1. Niedobór potasu u cebuli
Fot. 2. Objawy niedoboru magnezu na liściach papryki
Uprawa polowa
W uprawach warzyw polowych jednym ze sposobów podwyższenia temperatury gleby, a tym samym zwiększania efektywności pobierania składników pokarmowych przez roślinę, jest wykorzystywanie płaskich osłon z włókniny czy folii perforowanej lub też wykorzystanie tych materiałów, a także materiałów organicznych (słomy czy trocin) do ściółkowania gleby. Innym sposobem podwyższenia temperatury gleby jest uprawa warzyw korzeniowych na redlinach.
W okresie suszy nawadnianie wpływa na zwiększenie wykorzystania składników mineralnych z wprowadzonych nawozów. Wówczas można podać wyższe dawki nawozów, które wpłyną na wzrost plonu, bez obawy o pogorszenie jego jakości na skutek akumulacji jonów zwłaszcza azotanów i azotynów w części użytkowej. Jeśli nie ma możliwości nawadniania, w nawożeniu pogłównym wyliczoną ilość nawozu należy dzielić na mniejsze dawki, aby ograniczyć wymywanie składników (zwłaszcza azotu), a także w celu równomiernego dostarczenia składników roślinie w całym okresie wegetacji.
Pod osłonami
W uprawie warzyw w ogrzewanych szklarniach i tunelach foliowych mamy większe możliwości reagowania na zmienność warunków klimatycznych. Trudniejsze jest to, gdy nie mamy możliwości ogrzewania. W tradycyjnej uprawie w celu podwyższenia temperatury podłoża w obrębie systemu korzeniowego wykorzystuje się organiczne podkłady grzejne ze słomy czy trocin. Bardziej nowoczesnym rozwiązaniem jest instalowanie rur lub węży z przepływającą ciepłą wodą (o temperaturze do 35°C, aby nie poparzyć korzeni) w podłożu lub na jego powierzchni w obrębie rzędów roślin.
Należy również pamiętać o równomiernym nawadnianiu w ciągu dnia, przede wszystkim w okresie upałów, aby nie doprowadzić do przesuszenia i przegrzania podłoża oraz wzrostu zasolenia, zwłaszcza w uprawie roślin w pierścieniach. W przeciwnym razie ograniczona jest możliwość równomiernego pobierania składników pokarmowych (zwłaszcza wapnia) przez rośliny i występują zaburzenia fizjologiczne, na przykład sucha zgnilizna wierzchołkowa owoców pomidora lub papryki. Korzystnym rozwiązaniem w tym przypadku jest nawadnianie kroplowe sterowane tensjometrem na podstawie siły ssącej podłoża. Najkorzystniejsza jest fertygacja, czyli łączne nawadnianie z nawożeniem. W ten sposób zwiększa się pobieranie składników pokarmowych przez roślinę i jest ono równomierne w całym okresie uprawy.
Nawożenie dolistne
Rośliny mogą pobierać niewielkie ilości składników pokarmowych przez liście i zielone łodygi — jeśli roztwory tych składników znajdują się na ich powierzchni. Podstawową zaletą nawożenia dolistnego jest możliwość bardzo szybkiego i skutecznego interwencyjnego uzupełnienia brakujących składników pokarmowych, gdy występują niekorzystne warunki do ich pobierania z podłoża przez korzenie, na przykład niska temperatura powietrza i podłoża, brak opadów oraz złe warunki świetlne. Nawożenie to jest przydatne do dokarmiania roślin makroelementami i, w większym stopniu, mikroelementami, których pobieranie z gleby jest ograniczone, ze względu na postać, w jakiej występują w glebie. Nawożenia dolistnego nie powinno się jednak traktować jako alternatywy dla żywienia roślin w nawożeniu doglebowym.
Najkorzystniejszym okresem dla nawożenia dolistnego jest późne popołudnie, wieczór lub wczesne godziny poranne. W dzień wysoka temperatura oraz duże nasłonecznienie mogą powodować wysychanie cieczy naniesionej na powierzchnię liści, uniemożliwiając wnikanie składników, a także powodując poparzenia liści. Aby zmniejszyć napięcie powierzchniowe cieczy użytkowej oraz zapewnić lepsze wnikanie składników pokarmowych do wnętrza liści poprzez zwiększenie przepuszczalności kutykuli, zaleca się dodatek mocznika. Również dodanie do roztworu nawozu adiuwantów ułatwia absorpcję składników przez liście, poprawiając przyczepność cieczy do blaszki liściowej.
Pobieranie składników pokarmowych przez liście odbywa się z różną szybkością. Najszybciej pobierany jest azot, zdecydowanie wolniej magnez i potas, a najwolniej — fosfor.
W dokarmianiu dolistnym (tabela) źródłem azotu jest najczęściej mocznik, który nie powoduje oparzeń powierzchniowych liści i może być stosowany w dużych ilościach (2–4 kg/ha). Innymi źródłami azotu są saletra amonowa, saletra wapniowa, saletra potasowa oraz RSM — roztwór saletrzano-mocznikowy. Fosfor jest rzadziej podawany dolistnie, jednak może być zastosowany zwłaszcza w początkowej fazie wzrostu roślin, gdy ograniczone jest pobieranie tego pierwiastka przez słabo wykształcone korzenie lub zahamowane wskutek niekorzystnych czynników klimatycznych. Dokarmianie dolistne fosforem ma znaczenie także w okresie dojrzewania owoców pomidora i papryki oraz w czasie wykształcania się cebul. Źródłem fosforu może być Fostar oraz fosforan jednowapniowy czy fosforan amonu. Potas i magnez są często używane w dokarmianiu roślin warzywnych. Źródłem potasu może być chlorek potasu, siarczan potasu lub saletra potasowa, a magnezu — siarczan magnezu. Wapń jest składnikiem najczęściej stosowanym, zwłaszcza w uprawie pomidorów i papryki, ze względu na ograniczone jego pobieranie i przemieszczanie do owoców. Jego źródłem jest chlorek wapnia, saletra wapniowa lub Wapnovit. Przy ograniczonym pobieraniu składników pokarmowych przez korzenie najczęściej w dokarmianiu dolistnym stosuje się wieloskładnikowe nawozy chelatowe zawierające makro- i mikroelementy.
Skład chemiczny oraz zalecane stężenie cieczy użytkowej nawozów stosowanych do dokarmiania dolistnego roślin
Procentową zawartość składników przeliczono na formę beztlenkową
(K = K2O : 1,2; P = P205 : 2,3: Mg = MgO : 1,66; Ca = CaO : 1,4;