”KAPUŚCIANI” LIDERZY

    Największym producentem kapusty głowiastej w Unii Europejskiej są Niemcy. W sezonie 1997/98 całkowite zbiory tego warzywa wyniosły u nich 700 tys. ton, z których aż 70% stanowiła kapusta biała. Na drugim miejscu pod względem wielkości produkcji znajduje się Wielka Brytania - z rocznymi zbiorami kapusty około 400 tys. ton. Ostatnie medalowe miejsce w tym rankingu przypada Holandii z jej 200 tys. ton rocznie. Całkowite zbiory kapusty we wszystkich krajach Unii Europejskiej oszacowano w ostatnim sezonie na l min 600 tys ton. Dla porównania, w Polsce, w tym samym okresie, wyprodukowaliśmy aż 2,02 min ton kapusty, a średnie zbiory tego warzywa w latach 1991-95 wynosiły około l min 725 tys. ton. Interesujące, że zachodni producenci produkują również kapustę na eksport. Same Niemcy sprzedają ją co roku (czerwoną i białą) do Szwecji, Holandii, Danii i Austrii - w 1997 roku wyeksportowano z tego kraju 42,3 tys. ton kapusty, w 1993 jedynie 21,85 tys. ton. Na podstawie FAMMU, Światowy Rynek Owoców i Warzyw nr 3/99

    Największym producentem kapusty głowiastej w Unii Europejskiej są Niemcy. W sezonie 1997/98 całkowite zbiory tego warzywa wyniosły u nich 700 tys. ton, z których aż 70% stanowiła kapusta biała. Na drugim miejscu pod względem wielkości produkcji znajduje się Wielka Brytania – z rocznymi zbiorami kapusty około 400 tys. ton. Ostatnie medalowe miejsce w tym rankingu przypada Holandii z jej 200 tys. ton rocznie. Całkowite zbiory kapusty we wszystkich krajach Unii Europejskiej oszacowano w ostatnim sezonie na l min 600 tys ton. Dla porównania, w Polsce, w tym samym okresie, wyprodukowaliśmy aż 2,02 min ton kapusty, a średnie zbiory tego warzywa w latach 1991-95 wynosiły około l min 725 tys. ton. Interesujące, że zachodni producenci produkują również kapustę na eksport. Same Niemcy sprzedają ją co roku (czerwoną i białą) do Szwecji, Holandii, Danii i Austrii – w 1997 roku wyeksportowano z tego kraju 42,3 tys. ton kapusty, w 1993 jedynie 21,85 tys. ton. Na podstawie FAMMU, Światowy Rynek Owoców i Warzyw nr 3/99

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułCO W SPRAWIE RAKA ZIEMNIAKA?
    Następny artykułNOWE ZASTOSOWANIA DLA DONICZEK JIFFY

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.