• 12-636-18-51
  • wydawnictwo@plantpress.pl
ogrodinfo.pl
sad24.pl
warzywa.pl
Numer 11/2002

RYNEK OWOCÓW I WARZYW W III KWARTALE 2002 ROKU

,
W tym roku zbiory owoców jagodowych wcześniej się rozpoczęły i szybciej zakończyły. W lipcu nie kupowano już truskawek i agrestu, a pod koniec tego miesiąca także porzeczek. Krótsza niż przed rokiem była też kampania skupu aroni. Od lipca (w 2001 r. od sierpnia) zakłady przetwórcze kupowały jabłka i pomidory na koncentrat. Przetwórnie, które nie kupiły planowanych ilości malin w lipcu, w sierpniu rozpoczęły skup późnych odmian do mrożenia. Z powodu niższych zbiorów owoce jagodowe były tym roku droższe. Susza w sierpniu przyczyniła się do wzrostu cen kapusty białej, kalafiorów i brokułów. Warunki klimatyczne były korzystne dla ogórków, pomidorów i papryki, ale ich ceny były niższe niż rok temu.
Spółdzielnie ogrodnicze
W III kwartale nie kupowano już truskawek (deserowych i dla przetwórstwa) oraz agrestu (przed rokiem owoce te kupowano do połowy lipca). Skup malin prowadzono do połowy lipca (płacono 2,5–3,2 zł/kg, a średnio w całym sezonie 2,86 zł/kg, czyli o 0,82 zł więcej niż przed rokiem — rys.1). Za porzeczki czarne w lipcu płacono 1,49–1,66 zł/kg, a średnio w całym sezonie — 1,52 zł/kg (w 2001 r. — 2,08 zł/kg). Notowania porzeczek kolorowych w lipcu wyniosły 1,52–1,61 zł/kg, a średnio w całym sezonie — 1,54 zł/kg (w 2001 r. — 1,19 zł/kg). Droższe niż przed rokiem były w III kwartale wiśnie deserowe — 1,43–2,1 zł/kg (w 2001 r. — 0,98–1,62 zł/kg). Średnie ceny skupu tych owoców w całym minionym sezonie wyniosły 1,95 zł/kg (w 2001 r. — 1,3 zł/kg). Za wiśnie dla przetwórstwa w III kwartale oferowano 0,73–1,7 zł/kg, a średnio w całym sezonie 0,61 zł/kg (w 2001 r. odpowiednio 0,54–0,8 zł/kg i 0,57 zł/kg). Tańsze były w tym roku czereśnie — od lipca do września płacono za nie 2,21–2,46 zł/kg, a średnio w całym sezonie 2,66 zł/kg (w 2001 r. odpowiednio 1,62–1,96 zł/kg i 2,8 zł/kg). Według szacunków GUS z września, tegoroczne zbiory jabłek wyniosą 2,2 mln t i mają być o 12% niższe niż w 2001 r. Wczesne odmiany deserowe kupowano już w pierwszej dekadzie lipca po 0,8–1,23 zł/kg (w 2001 r. w końcu lipca po 1,33–1,51 zł/kg). Średnie ceny skupu jabłek w sierpniu obniżyły się do 0,91 zł/kg, a we wrześniu do 0,8 zł/kg i były niższe w stosunku do ubiegłorocznych o 30% w lipcu, o 16% w sierpniu oraz o 11% we wrześniu. Notowania jabłek przemysłowych były podobne do tych sprzed roku i wyniosły 0,11–0,12 zł/kg. Wyższe o 23% zbiory gruszek (95 000 t) spowodowały spadek cen skupu w sierpniu i wrześniu do 1,11 zł/kg (w 2001r. — 1,46–1,51 zł/kg).

RYS. 1. CENY SKUPU OWOCÓW JAGODOWYCH, WIŚNI I CZEREŚNI W SPÓŁDZIELNIACH OGRODNICZYCH W 2001 r. i 2002 r.


Długotrwała susza w lipcu i sierpniu zadecydowała o zmniejszeniu plonów wielu gatunków warzyw kapustnych (tab. 1). Ceny skupu kapusty białej były wyższe w sierpniu o 19%, a we wrześniu o 26% niż w 2001 r. Odpowiednio zdrożała też kapusta czerwona — o 16% i o 6% oraz kalafiory — o 16,5% (1,18 zł/kg) i o 7% (1,41 zł/kg). Wysoka temperatura i duże nasłonecznienie sprzyjały pomidorom, ogórkom i papryce. Ceny skupu pomidorów polowych wyniosły w lipcu 0,78 zł/kg (o 46% mniej niż w lipcu 2001 r.) i we wrześniu 1,14 zł/kg (spadek o 7%). Notowania ogórków do kwaszenia były niższe niż przed rokiem — w lipcu o 41% (0,41 zł/kg), w sierpniu również o 41% (0,39 zł/kg) i we wrześniu o 38% (0,53 zł/kg). Podobnie obniżyły się ceny skupu ogórków do konserwowania — w lipcu o 31% (do 0,61 zł/kg), w sierpniu o 37% (do 0,69 zł/kg) i we wrześniu o 8% (do 1,13 zł/kg).

TABELA 1. ŚREDNIE CENY SKUPU WARZYW I OWOCÓW W SPÓŁDZIELNIACH OGRODNICZYCH ORAZ W ZAKŁADACH PRZETWÓRCZYCH W III KWARTALE 2001 r. i 2002 r.



W III kwartale za jabłka (rys. 2) oferowano 0,11–0,12 zł/kg (w niektórych regionach nawet poniżej 0,1 zł/kg), czyli o 20–27% mniej niż w 2001 r. Niższe o 8% zbiory śliwek (121 000 t) przyczyniły się do wzrostu ich cen (tab. 1). W sierpniu za "węgierki" płacono o 15 groszy więcej (0,75 zł/kg), we wrześniu o 77 groszy więcej (1,23 zł/kg) niż przed rokiem, a przeciętnie podczas całej kampanii 0,94 zł/kg (w 2001 r. — 0,52 zł/kg). Produkcję malin GUS oszacował na 46 000 ton, czyli o 1000 t więcej niż w 2001 r. Dobra koniunktura na rynku międzynarodowym i brak zapasów malin mrożonych spowodowały jednak wzrost ich cen. W lipcu owoce te kupowano po 2,83 zł/kg (w 2001 r. po 2,01 zł/kg), w sierpniu po 2,85 zł/kg, a we wrześniu po 3,14 zł/kg. W lipcu zakończono skup porzeczek, których zbiory GUS ocenił na 165 000 t (o 6% mniej niż rok temu). Średnia cena porzeczek czarnych w całym sezonie wyniosła 1,69 zł/kg i była o 26% niższa niż w 2001 r. (2,01 zł/kg). Powodem był mniejszy popyt zagranicznych odbiorców, posiadających jeszcze zapasy mrożonek z zeszłego roku. Droższe były natomiast w tym roku porzeczki czerwone, za które płacono 1,72 zł/kg (w 2001 r. — 1,34 zł/kg). Zbiory wiśni GUS ocenił na 180 000 t. Duży popyt zachodnich importerów spowodował jednak, że ceny tych owoców były wyższe niż rok temu. W minionym sezonie za wiśnie do mrożenia oferowano 1,87 zł/kg (w 2001 r. — 0,9 zł/kg), a owoce do tłoczenia były o 60 groszy tańsze. Kampania skupu aronii była wyjątkowo krótka. Owoce te kupowano tylko w sierpniu po 0,57 zł/kg (w 2001 r. po 0,66 zł/kg).

RYS. 2. CENY SKUPU JABŁEK PRZEMYSŁOWYCH W ZAKŁADACH PRZETWÓRCZYCH W 2001 r. i 2002 r.


Już w lipcu rozpoczął się skup cebuli obieranej (rok temu w sierpniu) po 1 zł/kg. Jej ceny obniżyły się we wrześniu do 0,57 zł/kg (o 22% mniej niż w 2001 r.). Za ogórki do konserwowania (6–9 cm długości) oferowano w III kwartale od 0,64 zł/kg w lipcu do 0,68 zł/kg w sierpniu, średnio w sezonie — 0,66 zł/kg (o 30% mniej niż w 2001 r.). Skup pomidorów do tłoczenia rozpoczął się w lipcu od 0,36 zł/kg, a zakończył we wrześniu po 0,32 zł/kg. Średnia cena tych warzyw w całym sezonie wyniosła 0,33 zł/kg (o 11% mniej niż w 2001 r.). Pomidory do mrożenia zaczęto kupować w sierpniu po 0,56 zł/kg. We wrześniu płacono za nie 0,53 zł/kg, a przeciętnie podczas całej kampanii 0,54 zł/kg, czyli o 29% mniej niż w roku ubiegłym. Sezon skupu kalafiorów różyczkowanych rozpoczął się w lipcu (0,62 zł/kg). W sierpniu zdrożały one do 0,9 zł/kg, a we wrześniu do 1,03 zł/kg (w 2001 r. płacono 0,8–1,15 zł/kg). Ceny brokułów różyczkowanych wahały się od 1 zł/kg w lipcu do 1,34 zł/kg we wrześniu (w 2001 r. odpowiednio 1,35 zł/kg i 1,7 zł/kg).

Rynki hurtowe
Od początku III kwartału na rynkach hurtowych (tab. 2) w dalszym ciągu oferowano owoce jagodowe. Truskawki deserowe kosztowały 2–7 zł/kg (w czerwcu 1,5–5 zł/kg). Maliny, które w czerwcu kosztowały 6–15 zł/kg, w lipcu staniały do 5–10 zł/kg. Na początku lipca pojawiły się wiśnie po 1,5–3 zł/kg (przed rokiem — 1,35–2,5 zł/kg). Przez cały III kwartał utrzymywały się niskie ceny ogórków i pomidorów polowych. W lipcu i sierpniu notowania ogórków polowych wynosiły 0,3–1,5 zł/kg (w 2001 r. — 0,3–2,8 zł/kg), a ich ceny wzrosły wyraźnie (do 3,5 zł/kg) dopiero we wrześniu. Tanie były też ogórki małosolne (1,55–4 zł/kg). Bieżący sezon można nazwać "pomidorowym" ze względu na bardzo korzystne warunki wegetacji dla tych warzyw. Ceny pomidorów spod osłon wynosiły 0,8–3,33 zł/kg (w 2001 r. — 1–3,5 zł/kg). Tańsza niż w ubiegłym roku była fasola szparagowa, oferowana w głównym okresie zbiorów po 1–2,5 zł/kg (w 2001 r. — 0,7–3,15 zł/kg). Ceny kapusty białej wczesnej w lipcu wynosiły 0,2–1 zł/szt., w sierpniu 0,5–1,6 zł/szt. (w 2001 r. w obu miesiącach — 0,3–1,4 zł/szt.), a we wrześniu — 0,3–1,5 zł/szt. (w 2001r. — 0,28–2 zł/kg). Droga była w III kwartale kapusta czerwona (0,8–2,3 zł/kg), a nieznacznie tańsze niż w ubiegłym roku — kalafiory (0,6–2,5 zł/szt, rok wcześniej — 0,4–3,5 zł/kg). W lipcu ceny buraków ćwikłowych były na poziomie ubiegłorocznych (0,4–1,4 zł/kg). W sierpniu warzywa te były jednak nieco droższe niż przed rokiem i kosztowały 0,3–1,2 zł/kg (w 2001 r. — 0,3–1 zł/kg). W lipcu droga była marchew obcinana (0,5–2 zł/kg), której ceny spadły w sierpniu i wrześniu do 0,4–1,21 zł/kg. Na poziomie z III kwartału roku ubiegłego pozostały ceny sałaty (0,5–1,12 zł/kg).

Wczesne odmiany jabłek deserowych oferowano już na początku sierpnia po 0,67–1,67 zł/kg (maksymalne ceny były blisko o 40% niższe niż w sierpniu 2001 r.), a we wrześniu po 0,6–1,86 zł/kg (w 2001 r. — 0,46–1,67 zł/kg). Śliwki kosztowały od 0,7–3 zł/kg w sierpniu do 0,7–3,5 zł/kg we wrześniu br. (w 2001 r. odpowiednio 0,3–3 zł/kg i 0,5–2 zł/kg). Tańsze niż przed rokiem były natomiast gruszki, które oferowano po 0,6–2 zł/kg (w 2001 r. — 0,8–4 zł/kg). W sierpniu, w głównym okresie podaży borówki amerykańskiej, jej ceny wynosiły 10–20 zł/kg (2001 r. —12–22 zł/kg).



TABELA 2. MINIMALNE I MAKSYMALNE CENY HURTOWE WARZYW I OWOCÓW W III KWARTALE 2001 r. i 2002 r.