Numer 05/1999
Europejska specjalność | ||
Towarowa produkcja agrestu prowadzona jest wyłącznie w krajach europejskich, a do potentatów w tej uprawie od wielu lat zaliczane są Niemcy i Polska (tab. 1). Stosunkowo duże jego ilości uprawia się również w państwach byłego ZSRR, głównie w Federacji Rosyjskiej i na Ukrainie. Ponadto ważnymi producentami tych owoców są Czesi, Słowacy, Norwegowie i Węgrzy. Na wymienione kraje przypada ponad 90% światowych zbiorów agrestu.
Według statystyk FAO, światowa produkcja agrestu charakteryzuje się dużą zmiennością w czasie. W latach 60. zbiory tych owoców były ustabilizowane na poziomie około 150-160 tyś. ton. Następna dekada przyniosła niewielką zwyżkę, a w roku 1978 zbiory po raz pierwszy przekroczyły 200 tyś. ton. Lata 80. to okres największej produkcji agrestu. W tym czasie rosła ona nieomal liniowo, przekraczając poziom 252 tyś. ton w roku 1988. Od 1989 r. rozpoczął się okres spadku, który najgwałtowniej zarysował się w latach 1997 i 1998. | ||
| ||
Owoc typowo eksportowy | ||
![]()
Tak wysokich wskaźników opłacalności nie miała w ostatnich latach produkcja żadnego innego gatunku sadowniczego - nawet wiśni w roku 1997. Najprawdopodobniej dochody uzyskiwane z produkcji agrestu w nadchodzących latach nie będą już aż tak wysokie ze względu na rosnące koszty, zwłaszcza siły roboczej. |