• 12-636-18-51
  • wydawnictwo@plantpress.pl
ogrodinfo.pl
sad24.pl
warzywa.pl
Numer 02/2004

RYNEK OWOCÓW I WARZYW W IV KWARTALE 2003 ROKU

Październik i listopad były jeszcze miesiącami zbiorów i nasilonej podaży warzyw oraz jabłek, w związku z czym ceny wielu z nich się obniżały. W grudniu niektóre gatunki warzyw trochę zdrożały (na przykład marchew), inne — nie zmieniły notowań (buraki ćwikłowe). W czwartym kwartale bardzo dynamicznie rosły natomiast ceny skupu cebuli, zarówno w spółdzielniach ogrodniczych, jak i w zakładach przetwórczych. Było to następstwem dużego popytu ze strony zachodnich importerów, gdyż w 2003 r. — z powodu suszy — w wielu krajach produkcja tego warzywa spadła. W grudniu, wraz ze spadkiem temperatury, zdrożały uprawiane pod osłonami pomidory i ogórki, których skup zakończył się pod koniec tego miesiąca. Ceny ogórków w grudniu przekroczyły 6 zł/kg i dlatego spółdzielnie przestały kupować te warzywa.
W ostatnim kwartale roku chłodnie rozpoczęły mrożenie kapusty brukselskiej, która w tym roku była droższa niż w ubiegłym (w grudniu o 35 gr/kg). Ceny jabłek deserowych w ostatnich 4 miesiącach 2003 roku obniżały się, ale i tak były wyższe od zeszłorocznych średnio o około 20 groszy. Wyjątkowo dobre ceny uzyskiwano za jabłka przemysłowe — średnio powyżej 40 gr/kg, a nawet 50 gr/kg (w październiku ceny były 2,7 razy wyższe niż w 2002 r.).

Spółdzielnie ogrodnicze

W IV kwartale 2003 r. (tab. 1) skupowano jabłka deserowe, przemysłowe oraz gruszki. Średnie ceny jabłek deserowych wynosiły 0,94–1,03 zł/kg i były wyższe od notowań sprzed roku o 36% w październiku, o 20% w listopadzie i o 19% w grudniu ('Lobo' odpowiednio — o 32%, 36% i 31%). Za jabłka dla przetwórstwa w kolejnych miesiącach IV kwartału płacono coraz mniej — 0,40 zł/kg w październiku, 0,37 zł/kg w listopadzie oraz 0,34 zł/kg w grudniu, ale i tak — odpowiednio — o 150%, 105% i 70% więcej niż przed rokiem Ceny gruszek wahały się od 1,96 zł/kg do 2,40 zł/kg i w stosunku do notowań z 2002 roku wzrosły o 40–73%.

TABELA 1.  ŚREDNIE CENY SKUPU WARZYW I OWOCÓW W SPÓŁDZIELNIACH OGRODNICZYCH ORAZ W ZAKŁADACH PRZETWÓRCZYCH W IV KWARTALE 2002 r. I 2003 r.

* — brak produktu, ** — w zł/szt.
Źródło: notowania Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ

Według szacunków wynikowych GUS, w 2003 r. zebrano w Polsce 4,42 mln ton warzyw polowych, o 12% więcej niż w 2002 r. Większa podaż tych produktów przyczyniła się jednak do spadku ich cen. Notowania kapusty białej w październiku (w głównym okresie zbiorów) wyniosły 0,27 zł/kg i były o 10% niższe niż rok temu. Podobnie spadły ceny kapusty czerwonej — w październiku o 30%, w listopadzie o 17% a w grudniu o 34%. Droższe niż w 2002 r. były buraki ćwikłowe — w październiku o 10%, w listopadzie o 13% i w grudniu o 7%. Najbardziej zdrożała jednak cebula, którą w październiku kupowano po 0,66 zł/kg (o 47% więcej niż w 2002 r.), w listopadzie po 0,89 zł/kg (o 85%) i w grudniu po 0,85 zł/kg (o 67%). W IV kwartale szybko drożały ogórki z 1,00–5,00 zł/kg w październiku przez 3,00–12,00 zł/kg w listopadzie do 5,50–11,00 zł/kg w grudniu.

Zakłady przetwórcze

Na początku listopada 2003 r. zakłady przetwórcze (tab. 1) zakończyły skup kalafiorów i brokułów różyczkowanych. Średnia cena skupu tych pierwszych wynosiła 0,70 zł/kg (o około 20 gr/kg mniej niż rok wcześniej), drugich — 1,12 zł/kg (o 26 gr/kg mniej niż w 2002 r.). Od połowy października do końca pierwszej dekady grudnia kupowano kapustę brukselską do mrożenia. Średnio płacono za nią 1,66 zł/kg, czyli o 16 groszy więcej niż w 2002 r. Ceny kapusty białej w październiku i listopadzie — 0,27 i 0,26 zł/kg — były nieco wyższe niż w 2002 r. (odpowiednio — 0,30 zł/kg i 0,29 zł/kg), ale w grudniu spadły do 0,24 zł/kg (w 2002 r. — 0,28 zł/kg). Mniej też płacono w tym roku za marchew — w październiku i listopadzie po 0,22 zł/kg (w 2002 r. — 0,24 zł/kg), w grudniu — 0,19 zł/kg (0,30 zł/kg). Tańszy był pasternak (od października do grudnia — 0,29 zł/kg, 0,34 zł/kg i 0,29 zł/kg, w 2002 r. — 0,30 zł/kg, 0,35 zł/kg i 0,41 zł/kg) oraz buraki ćwikłowe (0,18 zł/kg, 0,19 zł/kg i 0,17 zł/kg, w 2002 r. — 0,25 zł/kg, 0,22 zł/kg i 0,24 zł/kg). Za pietruszkę w październiku oferowano 0,70 zł/kg (tylko 3 grosze więcej niż rok wcześniej), w listopadzie — 0,63 zł/kg (w 2002 r. — 0,65 zł/kg), w grudniu 0,55 zł/kg (w 2002 r. — 0,70 zł/kg). W IV kwartale drogie były selery. W październiku zakłady przetwórcze płaciły za nie średnio 0,96 zł/kg (rok temu 0,62 zł/kg), w listopadzie 0,70 zł/kg (0,62 zł/kg), a w grudniu 0,68 zł/kg (0,67 zł/kg). W październiku kontynuowano jeszcze skup papryki czerwonej drążonej, a średnia cena — 1,92 zł/kg — była o 15% niższa niż w 2002 r. Bardzo korzystne były ceny jabłek przemysłowych na koncentrat. Niższe zbiory w wielu krajach europejskich, a także niższa produkcja koncentratu z pomarańczy zwiększyły bowiem popyt na koncentrat jabłkowy.
W kolejnych trzech miesiącach jabłka kupowano po: 0,43 zł/kg, 0,40 zł/kg i 0,42 zł/kg (w 2002 r. — 0,16 zł/kg, 0,22 zł/kg i 0,28 zł/kg).

Rynki hurtowe

Średnie ceny (tab. 2) jabłek deserowych wyniosły 0,70–1,93 zł/kg w październiku, 0,70–1,47 zł/kg w listopadzie i 0,66–1,86 zł/kg w grudniu. W stosunku do notowań z 2002 r. minimalne i maksymalne ceny tych owoców wzrosły o 16–75%. W IV kwartale taniały owoce cytrusowe oraz banany. Ceny mandarynek obniżały się, na przykład z 4,20–8,00 zł/kg w październiku, przez 3,50–6,80 zł/kg w listopadzie i 3,50–6,50 zł/kg w grudniu. Wzrosły ceny winogron białych — z 3,60–7,20 zł/kg w październiku do 4,50–8,86 zł/kg w grudniu. Bardzo podrożały gruszki, za które w październiku trzeba było zapłacić o 67–71% więcej niż w 2002 r., w grudniu — o 25–61% więcej. Na rynkach hurtowych rosły ceny cebuli. W październiku oferowano ją po 0,50–1,20 zł/kg (rok wcześniej 0,28–0,90 zł/kg), w grudniu ceny minimalne wzrosły do 0,80 zł/kg (maksymalne — 1,20 zł/kg, w 2002 r. — 0,50–0,80 zł/kg). W listopadzie i grudniu krajowe ogórki spod osłon były droższe niż rok temu o 15% i 10%.

TABELA 2. MINIMALNE I MAKSYMALNE CENY HURTOWE WARZYW I OWOCÓW W IV KWARTALE 2002 R. I  2003 R.

cena w zł/szt.