13 maja w Gospodarstwie Ogrodniczym Garden w Mielcu, prowadzonym przez Zofię i Stanisława Sochów zorganizowano prezentację odmian pomidorów szklarniowych firmy Seminis Vegetable Seeds.
Około 80% nasadzeń pomidorów w tym gospodarstwie stanowi Aurelius F1 (fot. 1). Jak podkreślała Anna Pawłowska z SVS-u, odmiana ta zawiązuje dobrze owoce nawet przy niedoborach światła — w tym roku na południu Polski panowały wyjątkowo niekorzystne warunki pod tym względem. Według obserwacji S. Sochy, w ich rejonie w marcu i kwietniu nasłonecznienie było aż o około 30% słabsze niż w Polsce centralnej czy północnej, co wpłynęło na późniejsze dojrzewanie i zmniejszenie plonu wczesnego. Odmiana ta ma przewagę cech generatywnych, dlatego na początku uprawy — do kwitnienia pierwszego grona — należy prowadzić ją bardziej wegetatywnie, żeby rośliny silniej się rozbudowały, co pozwala na uzyskanie na początku plonowania owoców większych niż typowe dla Aureliusa F1 (140–170 g).
A. Pawłowska zwracała także uwagę na duże wyrównanie owoców w gronach. Zdaniem producentów większego wyrównania wymagałyby natomiast wschody — dlatego podczas spotkania w Mielcu firma zapowiadała wprowadzenie do sprzedaży pobudzonych nasion tej odmiany.
Fot. 1. Aurelius F1
Podczas majowego spotkania w Mielcu (fot. 2) zaprezentowano także dwie odmiany całogronowe. Source F1 (fot. 3) ma przewagę cech generatywnych i wydłużone międzywęźla. Jego 130–140-gramowe owoce można zbierać luzem lub w całych gronach. Podobnie — w zależności od zapotrzebowania — może być zbierany Ever F1 (w wiosennej uprawie dający 130–140-gramowe owoce, w jesiennej 160–170-gramowe).
W przypadku tej odmiany A. Pawłowska zwracała uwagę na to, że na początku uprawy wiosną i w jesiennych nasadzeniach, ma ona lekko spłaszczone owoce, później są one regularnego, kulistego kształtu. Wśród zapowiadanych nowości tej firmy znajduje się również Brilliant F1, do zbioru wyłącznie w całych gronach, o dużej sile wzrostu, lecz wymagający stabilnych warunków uprawy, zwłaszcza termicznych. Action F1, mający około 100–110-gramowe owoce, nadaje się do uprawy w gorszych warunkach świetlnych (na Zachodzie polecany jest nawet do uprawy całorocznej). Ivone F1 to z kolei nowa odmiana mięsista, o luźnym pokroju i sile wzrostu pośredniej pomiędzy Red Chiefem F1 a Aureliusem F1.
Fot. 2. Ofertę odmian SVS-u omówiła Anna Pawłowska
Fot. 3. Source F1
W gospodarstwie Garden pomidory na najwcześniejsze nasadzenia wysiewane były 20 listopada, rozsadę wynoszono do szklarni 22 grudnia, w otworach w matach ustawiano ją 20 stycznia. Do czasu majowego spotkania najwyższy plon dała odmiana Aurelius F1 — 14,47 kg/m2, z Source F1 w tym czasie zebrano 14,31 kg/m2 przy czym odmiana ta najwcześniej weszła w okres plonowania — jej pierwsze zbiory prowadzono po połowie marca, Aureliusa F1 — 24 marca.
W produkcji pomidorów w Mielcu największe problemy stwarza jakość wody. Jej EC jest wprawdzie niskie — wynosi 0,4–0,5 mS/cm, zawiera ona jednak duże ilości siarki — ponad 130 mg S/dm3. W ciągu roku zmienia się także odczyn wody — wartość pH zimą wynosi około 6,5, później obniża się, na przykład w maju wynosiła 5,7–5,8. Do sporządzania pożywek używa się płynnej saletry wapniowej lub granulowanej. Przy tak wysokiej zawartości siarczanów w reakcji z wapniem następuje wytrącanie się dosyć dużych ilości gipsu, dlatego instalacja nawadniająca wymaga przepłukiwania co tydzień. Kolejnym problemem jest odżelazienie wody, ponieważ zawiera ona dużo żelaza — około 15–25 mg Fe/dm3. Dlatego filtry żwirowe, przez które przechodzi woda, wymagają codziennego płukania — według S. Wardęgi, co czwarty metr sześcienny zużywanej w tym gospodarstwie wody przeznaczany jest na płukanie filtrów.