Obojętny, kwaśny, alkaliczny
Roztwór kwaśny to taki, w którym przeważają jony H+, przy równowadze jonów H+ i OH– roztwór ma odczyn obojętny. W roztworze zasadowym występuje przewaga jonów OH–. Stężenie jonów wodorowych wyrażamy w postaci wartości pH, która jest ujemnym logarytmem stężenia H+ w roztworze. Wartości pH roztworu mogą wahać się w granicach od 0 do 14.
w pokarmowych, od niego zależy również struktura i stosunki powietrzno-wodne gleby. Aniony są z reguły pobierane lepiej w środowisku lekko kwaśnym, natomiast kationy — szybciej w środowisku obojętnym. Większość makro- i mikroelementów najlepiej pobierana jest w środowisku obojętnym lub lekko kwaśnym (rys. 1).
Rys. 1. Zależność między odczynem gleby a przyswajalnością składników mineralnych przez rośliny (wg E. Trwoga)
Wymagania roślin
W tabeli przedstawiono optymalne dla poszczególnych gatunków roślin sadowniczych poziomy pH gleby. Przedstawione tu zakresy są stosunkowo wąskie, w praktyce większość gatunków toleruje znacznie szersze przedziały pH (od środowiska obojętnego aż po kwaśne). Wyjątkiem jest borówka wysoka i żurawina, które absolutnie wymagają odczynu bardzo kwaśnego. Drzewa lub krzewy uprawiane na stanowiskach o zbyt wysokim pH słabo rosną i źle plonują, bardzo często wykazują na liściach symptomy deficytu cynku (Zn), żelaza (Fe), miedzi (Cu) lub manganu (Mn).
Wymagania drzew i krzewów owocowych pod względem pH gleby (wg Kłossowskiego)
Odczyn gleby może ulegać zmianie, w zależności od dopływu do roztworu glebowego jonów kwaśnych lub zasadowych. Wielkość tych zmian zależna jest od właściwości buforowych gleby (zdolności do utrzymania stabilnego pH). Nawadnianie twardą wodą może powodować wzrost pH gleby. O twardości wody decydują zawarte w niej jony Ca++, Mg++, HCO3–. Wapń i magnez w wodzie zazwyczaj występują w formie węglanów, dlatego twarda woda zawiera zazwyczaj dużą ilość jonów HCO3–. Zjawisko podnoszenia się pH powodowane jest wychwytywaniem przez jony HCO3– decydujących o kwasowości jonów H+ (HCO3– + H+ = H2O + CO2). Twardość wody oznacza się zazwyczaj w tak zwanych stopniach niemieckich ( 10,7 mg/l Mg. Tempo podnoszenia się pH gleby zależy od ilości podawanej wody i zdolności buforowych gleby. Natomiast zasięg tego procesu w profilu glebowym zależy od rodzaju systemu nawadniania. W przypadku deszczowania twardą wodą wzrost pH gleby może być powolny i równomierny dla całej powierzchni uprawy. Wprawdzie w trakcie deszczowania stosujemy dość wysokie dawki wody (wraz z nimi wprowadzamy duże ilości kwaśnych węglanów), to jednak rozprowadzane są one równomiernie po całej powierzchni uprawy.
W przypadku deszczowania zmiany odczynu gleby mogą być niewielkie. Wprowadzane wraz z wodą węglany jedynie przeciwdziałają zakwaszającemu wpływowi nawożenia mineralnego i naturalnemu w naszym klimacie obniżaniu się pH gleby. W przypadku minizraszania,
a zwłaszcza nawadniania kroplowego, wzrost pH gleby w miejscach, w których podawana jest twarda woda, może być szybszy i bardziej widoczny. Wynika to z faktu, że stosunkowo duże ilości wody podawane są miejscowo, przez co silniej oddziałują na glebę. W strefie zwilżanej następuje gromadzenie się zawartych w wodzie jonów wapnia i magnezu oraz wzrost pH gleby. Na rysunku 2 przedstawiono różnice w odczynie gleby w sadzie nawadnianym kroplowo twardą wodą i w nienawadnianej kontroli. Warstwa orna i podorna na kwaterze nienawadnianej mają odczyn kwaśny i umiarkowanie kwaśny, natomiast po siedmiu latach nawadniania kroplowego w glebie pod emiterem mamy już odczyn lekko kwaśny (znaczny wzrost pH względem kontroli).
Rys. 2. Zmienność pH gleby, w zależności od nawaniania
W wielu przypadkach, gdy gleba jest zbyt kwaśna, wzrost pH początkowo może być zjawiskiem pozytywnym. Przy długotrwałym nawadnianiu wodą o obojętnym odczynie nadmierny wzrost pH gleby może jednak powodować gorsze pobieranie mikroelementów (Fe, Zn, Cu, Mn) i trudności w uprawie. Dotyczy to nie tylko roślin, które wymagają bardzo niskiego pH gleby (borówka, żurawina), ale także truskawek, preferujących środowisko umiarkowanie kwaśne. Długotrwałe nawadnianie truskawek twardą wodą (bez zakwaszania) może powodować wzrost pH gleby ponad poziom tolerowany przez rośliny. Już w warunkach lekko zasadowych mogą wystąpić charakterystyczne objawy chlorozy związanej z ograniczeniem dostępności żelaza (fot. 1). Zjawisko takie występuje, gdy w roztworze glebowym mamy wysoki poziom wapnia, magnezu i jonów HCO3– oraz niski poziom tlenu (zbyt wysoka wilgotność gleby). Badania wykazały ścisłą korelację pomiędzy stopniem zaopatrzenia roślin w żelazo, a zawartością chlorofilu. Dlatego zakłócenie pobierania żelaza objawia się żółknięciem blaszki liściowej pomiędzy nerwami. Objawy takie pojawiają się na młodych liściach. Można je ograniczać poprzez opryskiwanie nawozami zawierającymi chelat żelaza, jednak prawdziwa przyczyna tkwi w zbyt wysokim pH gleby. Rozpuszczalność nieorganicznych form żelaza jest ściśle skorelowana z odczynem gleby. Chelaty żelaza można także podawać przez system nawodnieniowy, należy jednak zwrócić uwagę na ich trwałość (aktywność w określonym pH). Niestety, trwałość stosunkowo taniego chelatu żelaza (Fe-EDTA) obniża się przy pH powyżej 6. W większości przypadków wody stosowane u nas do nawadniania mają odczyn zbliżony do obojętnego (czyt. HO 5/2004). Chelaty stabilne w szerokim zakresie pH są stosunkowo drogie.
Fot. 1. Objawy chlorozy żelazowej na liściach truskawki
Analiza wody
Ważne jest przeprowadzenie analizy wody, aby uniknąć problemów z niekontrolowanym wzrostem odczynu gleby. Znając zawartość w wodzie kwaśnych węglanów możemy neutralizować ich alkalizujące działanie przez zakwaszanie wody. Do obniżenia pH wody można stosować kwas azotowy, fosforowy lub siarkowy. Odczyn gleby pod kroplownikiem zależy także od tego, czy stosujemy fertygację i jakich nawozów używamy. Właściwości zakwaszające ma wiele nawozów wieloskładnikowych, ale przede wszystkim mocznik, saletra amonowa i siarczan amonu.
W zależności więc od typu gleby i wymagań roślin, możemy kontrolować odczyn gleby stwarzając w obrębie systemu korzeniowego warunki optymalnego pH. Aby można było zakwaszać wodę, instalacja nawodnieniowa powinna być wyposażona w dozownik nawozów. Dla kontrolowania odczynu pH podawanej wody niezbędny jest pH-metr lub przynajmniej papierowe paski do kolorymetrycznego oznaczania pH. Konieczna jest także regularna kontrola odczynu gleby. Można ją przeprowadzać przez oddanie próbek gleby do laboratorium lub mierzyć bezpośrednio w polu za pomocą specjalnego polowego pH-metru (fot. 2).
Fot. 2. Polowy pH-metr