• 12-636-18-51
  • wydawnictwo@plantpress.pl
ogrodinfo.pl
sad24.pl
warzywa.pl
Numer 06/2005

CENY SKUPU PRODUKTÓW OGRODNICZYCH PRZEZNACZONYCH NA EKSPORT W I KWARTALE 2005 ROKU

Duża podaż owoców (zbiory w 2004 r. były wyższe o 5,3% niż w 2003 r.) oraz warzyw (zbiory wyższe o 11,2%) w Polsce i w Europie sprzyjała niskim cenom. W I kwartale 2005 r. wysyłaliśmy za granicę jabłka oraz gruszki. Najwyższe ceny uzyskali producenci 'Lukasówki', a w przypadku jabłek — owoców odmian najchętniej kupowanych w krajach starej UE ('Golden Delicious', 'Gala', Jonagoldy) oraz owoców czerwonych ('Idared', 'Gloster' i 'Alwa') eksportowanych do Rosji i innych krajów WNP. Ceny wszystkich warzyw przeznaczonych na eksport były w I kwartale 2005 roku niższe niż rok wcześniej.

Owoce

Ceny jabłek — po spadku w IV kwartale 2004 r. — w styczniu 2005 r. nie obniżały się już istotnie, w lutym zaczęły rosnąć, a w marcu wzrost ten nabrał dużego tempa. Przyczyniły się do tego okres przedświąteczny i rosnące od początku roku zapotrzebowanie na zagranicznych rynkach (w styczniu b.r. eksport jab­łek wyniósł 58 300 ton, rok wcześniej — 49 600 ton).
W marcu ceny płacone producentom za jabłka przez firmy eksportowe zwiększyły się w stosunku do tych z marca roku poprzedniego średnio o około 20%, a najbardziej — o 69% — wzrosły ceny owoców 'Idareda' o średnicy co najmniej 70 mm.

W pierwszym kwartale 2005 r. średnie miesięczne ceny jabłek deserowych kupowanych z przeznaczeniem na eksport wynosiły 0,40–1,38 zł/kg (tabela, wykres 1). Najwięcej płacono za 'Golden Deliciousa' i 'Galę'. Dużą niespodzianką były w tym roku wysokie notowania 'Glostera'. Stosunkowo wysokie ceny oferowano za 'Jonagolda', 'Jonicę' i 'Jonagoreda'. Nieco niższe ceny otrzymywali producenci 'Idareda', 'Alwy' i 'Sampiona', ale ceny owoców tych trzech odmian wzrosły gwałtownie w marcu.

Ceny skupu owoców i warzyw przeznaczonych na eksport w I kwartale 2005 r.

* zł/szt.
Źródło: notowania Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ

Wykres 1. Ceny jabłek wybranych odmian przeznaczonych na eksport
w I kwartale 2005 r.

Wzrost cen jabłek w I kwartale 2005 r. dotyczył owoców wszystkich eksportowanych odmian. Prawdziwym hitem okazał się 'Idared' (o średnicy co najmniej 70 mm), którego notowania od stycznia do marca zwiększyły się o 42,2%, następnie 'Gloster' (o takiej samej średnicy) — wzrost o 36,3% i 'Jonagold' (o średnicy co najmniej 65 mm) — o 36,0%. Powyżej 25% wzrosły ceny drobnych jabłek (o średnicy 65–70 mm) 'Glostera' i 'Idareda', średnich (70–75 mm) 'Elise' i 'Jonagolda' oraz dużego 'Golden Deliciousa' (co najmniej 75 mm). Wzrosły ceny jabłek odmiany 'Alwa' o 18–22%, 'Ligola' — o 20–23%, 'ampiona' — o 15–23%.

Ceny skupu gruszek w I kwartale 2005 r. były średnio o około 26% niższe niż przed rokiem. Po spadku notowań w IV kwartale 2004 r. wzrosły one jednak od stycznia do lutego o 4,7–16,7%.

Warzywa

Spadek cen warzyw polowych kupowanych przez przedsiębiorstwa eksportujące w IV kwartale 2004 r. zatrzymał się w styczniu i lutym 2005 r., a od marca notowania zaczęły rosnąć (tabela i wykres 2). Wyjątkiem była kapusta pekińska, której cena wzrosła od stycznia do lutego tego roku o 42%, a w całym I kwartale — o 160%. Analogicznie, ale w mniejszym stopniu, podrożała marchew (o 5% i 41%) i selery (o 5% i 9%). W lutym ceny pozostałych warzyw w stosunku do notowań ze stycznia nie zmieniły się lub nieznacznie spadły. W całym kwartale — po kapuście pekińskiej — najbardziej wzrosły ceny kapusty białej — prawie o 88%, pietruszki — o 20%, porów — o 17%, selerów — o 9%, buraków ćwikłowych — o 6% oraz kapusty czerwonej — o 4%. Mniej płacono za kapustę włoską (o 10%) i cebulę (o 15%). Ta ostatnia była w tym roku wielką przegraną producentów — ceny płacone przez eksporterów stanowiły w styczniu 2005 r. zaledwie 16% notowań ze stycznia poprzedniego roku (w lutym 13%, w marcu — 12%). W stosunku do cen ubiegłorocznych bardzo niekorzystne były tegoroczne notowania kapusty pekińskiej (w styczniu niższe o 42%, w lutym — o 50%, w marcu — o 74%. W marcu tańsza była marchew średnio o 4% niż rok wcześniej, buraki ćwikłowe, pory i selery — o 20%, kapusta czerwona i włoska — o ponad 30%. Jedynie cena kapusty białej w marcu była wyższa o 63% niż przed rokiem.

Wykres 2. Ceny wybranych warzyw przeznaczonych na eksport w I kwartale 2005 r.