JAK NAJLEPIEJ ZWAŻYĆ GRONA

    W Borach Malinowskich do ważenia gron wykorzystuje się holenderskie urządzenie CAS DTS II — jest to komputerowo sterowany układ dwóch wag elektronicznych połączonych z półkami wyposażonymi w czujniki i system sygnalizacji świetlnej (fot. 1). Do komputera wpisuje się masę, jaką mają mieć pomidory w opakowaniu oraz ustala się zakres tolerancji — dopuszczalnego przekroczenia zadanej wartości. Przy tak precyzyjnym ważeniu unika się nadmiernego przeważania owoców, co przy dużej skali produkcji może przekładać się na kilogramy, a nawet tony pomidorów.


    Fot. 1. Maszyna do precyzyjnego ważenia pomidorów gronowych

    Rozpoczynając pracę osoba obsługująca tę maszynę kładzie na wadze skrzynkę z pomidorami, gdy zabiera się z niej kolejne grono, komputer zapamiętuje masę każdego z nich (jest ona obliczana jako różnica masy skrzynki przed i po podniesieniu danego grona). Zważone grona różnej wielkości układa się na kolejnych stanowiskach na wspomnianych półkach, a komputer zapamiętuje masę owoców z poszczególnych stanowisk. Następnie w jednym opakowaniu umieszcza się razem pomidory, których łączna masa odpowiada żądanej wartości — do obecnie ważonego grona dobierane jest jedno spośród tych leżących na półce — odpowiednie jest wskazywane przez zapalenie się czerwonej lampki. Chociaż taki sposób ważenia wydaje się początkowo dosyć skomplikowany, Roy Oudejans — zięć Marii i Tadeusza Mularskich, zajmujący się w całej firmie technicznym zapleczem sortowni — zapewniał, że po nabraniu wprawy w obsłudze tej maszyny i przy ustaleniu odpowiedniego zakresu tolerancji, ważenie nie sprawia trudności. Łatwiej i szybciej waży się pomidory całogronowe, o owocach standardowej wielkości, niż drobnoowocowe. Wydajność pracy przy pakowaniu gron, na przykład odmiany Ever F1 w 5-kg opakowania wynosi mniej więcej 180 pięciokilogramowych skrzynek na godzinę, natomiast w przypadku pomidorów typu "cherry", takich jak Conchita F1, w ciągu godziny zważyć można najwyżej 10 zbiorczych 5-kilogramowych skrzynek, z których każda zawiera po 20 opakowań 250-gramowych.

    W styczniu w gospodarstwie państwa Mularskich na początku plonowania pomidory koktajlowe pakowano właśnie po 250 g. Były one układane na plastikowych tackach, a następnie zamykane w systemie flow-pack (fot. 2, 3), w rękaw z folii z perforacją, przedłużający trwałość tych owoców nawet do kilkunastu dni.


    Fot. 2. Tacki z pomidorami są pakowane w systemie flow-pack:
    najpierw tacka umieszczana jest
    w foliowym rękawie (a - z lewej); następnie jest on zgrzewany na końcach (b - z prawej)


    Fot. 3. Pomidory przygotowane do sprzedaży

    W Borach Malinowskich do ważenia gron wykorzystuje się holenderskie urządzenie CAS DTS II — jest to komputerowo sterowany układ dwóch wag elektronicznych połączonych z półkami wyposażonymi w czujniki i system sygnalizacji świetlnej (fot. 1). Do komputera wpisuje się masę, jaką mają mieć pomidory w opakowaniu oraz ustala się zakres tolerancji — dopuszczalnego przekroczenia zadanej wartości. Przy tak precyzyjnym ważeniu unika się nadmiernego przeważania owoców, co przy dużej skali produkcji może przekładać się na kilogramy, a nawet tony pomidorów.



    Fot. 1. Maszyna do precyzyjnego ważenia pomidorów gronowych



    Rozpoczynając pracę osoba obsługująca tę maszynę kładzie na wadze skrzynkę z pomidorami, gdy zabiera się z niej kolejne grono, komputer zapamiętuje masę każdego z nich (jest ona obliczana jako różnica masy skrzynki przed i po podniesieniu danego grona). Zważone grona różnej wielkości układa się na kolejnych stanowiskach na wspomnianych półkach, a komputer zapamiętuje masę owoców z poszczególnych stanowisk. Następnie w jednym opakowaniu umieszcza się razem pomidory, których łączna masa odpowiada żądanej wartości — do obecnie ważonego grona dobierane jest jedno spośród tych leżących na półce — odpowiednie jest wskazywane przez zapalenie się czerwonej lampki. Chociaż taki sposób ważenia wydaje się początkowo dosyć skomplikowany, Roy Oudejans — zięć Marii i Tadeusza Mularskich, zajmujący się w całej firmie technicznym zapleczem sortowni — zapewniał, że po nabraniu wprawy w obsłudze tej maszyny i przy ustaleniu odpowiedniego zakresu tolerancji, ważenie nie sprawia trudności. Łatwiej i szybciej waży się pomidory całogronowe, o owocach standardowej wielkości, niż drobnoowocowe. Wydajność pracy przy pakowaniu gron, na przykład odmiany Ever F1 w 5-kg opakowania wynosi mniej więcej 180 pięciokilogramowych skrzynek na godzinę, natomiast w przypadku pomidorów typu „cherry”, takich jak Conchita F1, w ciągu godziny zważyć można najwyżej 10 zbiorczych 5-kilogramowych skrzynek, z których każda zawiera po 20 opakowań 250-gramowych.


    W styczniu w gospodarstwie państwa Mularskich na początku plonowania pomidory koktajlowe pakowano właśnie po 250 g. Były one układane na plastikowych tackach, a następnie zamykane w systemie flow-pack (fot. 2, 3), w rękaw z folii z perforacją, przedłużający trwałość tych owoców nawet do kilkunastu dni.



    Fot. 2. Tacki z pomidorami są pakowane w systemie flow-pack:
    najpierw tacka umieszczana jest
    w foliowym rękawie (a – z lewej); następnie jest on zgrzewany na końcach (b – z prawej)



    Fot. 3. Pomidory przygotowane do sprzedaży

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułBIAŁORUSKIE OSIĄGNIĘCIA CZ. II
    Następny artykułJESZCZE NIE SAN FRANCISCO…

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.