W IGOŁOMI PRZED SEZONEM

    16 grudnia w Pobiedniku Wielkim w gminie Igołomia producenci warzyw mogli poznać nowości odmianowe hodowli firmy Bejo Zaden, współorganizatorem szkolenia był Jacek Luty — regionalny dystrybutor nasion tego przedsiębiorstwa. Spotkanie było również okazją do wysłuchania wykładu na temat przechowywania warzyw wygłoszonego przez prof. Franciszka Adamickiego z Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach.

    Karol Pytkowski (fot. 1) dyrektor Bejo Zaden Poland scharakteryzował odmiany proponowane na najbliższy sezon. Cowboy F1 to nowa cebula typu amerykańskiego, o silnym systemie korzeniowym, tworząca duże i kuliste zgrubienia, polecana do uprawy na zaopatrzenie zakładów przetwórczych jako cebula obierana. Wkrótce do sprzedaży zostanie wprowadzona odmiana testowana obecnie pod numerem BGS 234 F1, łącząca cechy cebuli typu amerykańskiego i wolskiego — z tego względu dobrze przystosowana do warunków panujących w Polsce. Ma ona silny system korzeniowy i nawet w trudnych warunkach uprawy tworzy regularnie kuliste cebule — co jest bardzo ważne, gdy przeznaczone są one do obierania. White Wing F1 jest nową, bardzo wczesną odmianą cebuli białej, wyróżniającą się szybkim tempem wzrostu, wysoką plennością (w doświadczeniach prowadzonych w Konotopie plonowała lepiej niż tradycyjne żółte odmiany cebuli) i, dodatkowo, dobrą przydatnością do przechowywania. Karol Pytkowski zwracał uwagę, że ze względu na brak odporności na mączniaka odmiana wymaga intensywnej ochrony przed tą chorobą, a także przed szarą pleśnią — jeżeli cebule mają być przechowywane.


    Fot. 1. Charakterystykę odmian firmy Bejo Zaden przedstawił dyrektor jej polskiego oddziału Karol Pytkowski (w środku) oraz Wojciech Hałaj — hodowca (z prawej), obok Jacek Luty — regionalny dystrybutor

    W ofercie firmy znajduje się również kilka nowych odmian porów, podczas spotkania w Pobiedniku zwracano uwagę między innymi na dwie nowości Casino F1 o 80 dniach wegetacji, polecany do wczesnej uprawy, również w tunelach foliowych, oraz Midfield F1 — jesienny por polecany na bezpośrednie zaopatrzenie rynku. Odmiana ta ma bardzo długą część wybieloną przechodzącą niemal bezpośrednio w ciemnozielone liście — niewielki jest przejściowy odcinek koloru jasnozielonego.

    Zapowiadane jest również poszerzenie asortymentu kalafiorów — pojawi się wśród nich m.in. nowa wczesna odmiana Oviedo F1, o mniej więcej 60 dniach wegetacji, dorastająca o kilka dni wcześniej od odmiany Diadom F1 — dotychczas najwcześniejszej z oferty Bejo Zaden. Tworzy ona czysto białe róże, bez skłonności do omszeń. Kalafior Sevilla F1 to nowa propozycja polecana do uprawy na zbiór w drugiej połowie maja lub na przełomie sierpnia i września. Charakteryzuje się silnym wzrostem i dobrym okrywaniem róż. W dotychczasowych doświadczeniach odmianowych dobrze zapowiadały się również dwa kalafiory o średniej (około 85 dni) długości wegetacji: Bejo 2626 F1 oraz Bejo 2627 F1. Oba charakteryzują się silnym wzrostem i mają duże, zwarte, białe róże, dobrze osłonięte liśćmi.

    Jako jedną z najsmaczniejszych odmian kapusty stożkowej K. Pytkowski polecał Caraflex F1, wczesną — o około 65 dniach wegetacji, polecaną do uprawy pod osłonami lub w polu, o główkach wyrównanej wielkości, odpornych na pękanie. Z tradycyjnych odmian kapusty głowiastej białej wśród nowych propozycji ciekawie zapowiada się Artost F1 polecana do uprawy pod osłonami lub bez okrycia — na zbiór wczesnym latem. Polecana jest na bezpośrednie zaopatrzenie rynku, a także do wczesnego kwaszenia. Ciekawą kapustą do przechowywania, na którą zwracał uwagę Karol Pytkowski, jest Candela F1. Nadaje się ona do uprawy poplonowej — rozsadę można sadzić nawet do końca czerwca.

    Asortyment odmian kapusty pekińskiej uzupełni wkrótce Bejo 2653 F1 — nowa propozycja w typie znanej Bilko F1, tworząca główki o masie 0,7–1,5 kg, polecana do uprawy jesiennej, o odporności na 4 rasy kiły kapusty.

    Ważną pozycją w ofercie firmy Bejo Zaden jest marchew. Producentom z Pobiednika Wielkiego, którzy uprawiają ją głównie na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych, polecano między innymi odmianę Noveno F1 o gładkich, walcowatych korzeniach, wcześniejszą od Neraca F1 (około 115 dni wegetacji), z wczesnych wysiewów można ją zbierać już pod koniec lata, gdy planuje się przechowywanie, polecany jest późniejszy termin siewu — na początku czerwca. Negovia F1, w typie odmiany Napa F1, łączy cechy marchwi typu imperator i nantejskiego. Jest warta uwagi m.in. ze względu na intensywne zabarwienie smukłych korzeni i brak zazielenienia główki.

    Arat to ciekawie zapowiadająca się nowa odmiana pietruszki, o atrakcyjnie prezentujących się dużych korzeniach (wielkości korzeni pasternaku). Łączy ona cechy pietruszki typu berlińskiego z węgierskim i wykazuje lepszą zdrowotność i aromat od popularnych dotychczas w Polsce odmian typu berlińskiego.

    W zestawie odmian selerów pojawiła się Balena F1 — wczesna, polecana również do popularnej w rejonie Igołomi uprawy pod osłonami na wczesny zbiór i sprzedaż w pęczkach. Seler ten nie ma skłonności do jarowizacji. Korzenie tej odmiany są skierowane pionowo w dół (inaczej niż u większości odmian, u których rozrastają się również silnie na boki), przez co ułatwiony jest mechaniczny zbiór. Liście są ciemnozielone i wzniesione.

    W okolicach Igołomi popularna jest również uprawa papryki — w ofercie firmy Bejo Zaden znajduje się kilka odmian, m.in. Whitney F1 w typie popularnej w tym rejonie papryki Igołomskiej, o podobnej wczesności, mająca w fazie dojrzałości zbiorczej jasnozieloną barwę, w stadium dojrzałości fizjologicznej przebarwiająca się na pomarańczowo. Karol Pytkowski zwracał uwagę, że ta papryka zawiązuje owoce w temperaturze o mniej więcej 3°C niższej niż większość typowo szklarniowych odmian. Polecana jest do uprawy pod osłonami lub w polu. W asortymencie odmian tej firmy znajduje się również papryka żółta Fintina F1, o trzykomorowych, cylindrycznych owocach, do uprawy pod osłonami lub w polu. Stanley F1 i Taborna F1 o czerwonych owocach typu blok przeznaczone do uprawy polowej są wczesne i łatwo zawiązują owoce.

    Nowe odmiany ogórków omówił hodowca z firmy Bejo Zaden — Wojciech Hałaj. Amant F1 to nowa propozycja w grupie odmian partenokarpnych (zawiązujących owoce bez zapylenia), grubobrodawkowych, o owocach typu konserwowego, mających jaśniejszy odcień zieleni niż dotychczas oferowane odmiany tego typu. Jest wczesna i plenna, rośliny mają dużą siłę wzrostu i wytwarzają liczne pędy boczne, dlatego w typowym tunelu igołomskim zaleca się sadzić 140 sztuk rozsady tej odmiany. Rośliny można prowadzić "na płasko" — wówczas uzyskuje się jaśniejsze owoce — lub przy sznurkach, ale konieczne jest wówczas cięcie pędów. Nieco ciemniejszą barwę owoców ma inna partenokarpna odmiana Amour F1 — bardzo wczesna, do uprawy pod folią lub włókniną, o owocach nieprzerastających na grubość.

    Z ogórków do uprawy polowej, o przewadze kwiatów żeńskich, hodowca zwracał uwagę między innymi na Allianz F1 — nową wczesną odmianę o dużej odporności na mączniaka rzekomego, ma ona silny system korzeniowy i dużą siłę wzrostu — z tego względu poleca się uprawiać ją w zagęszczeniu 45–50 tys. szt./ha (standardowe wynosi 60 tys. szt./ha). Ogórki te nadają się do kwaszenia lub konserwowania. Kolejną nowością jest Atomic F1 — wczesna i plenna odmiana, o owocach nieprzerastających na grubość, wyróżniająca się bardzo dużą odpornością na mączniaka rzekomego.

    Z ciekawostek, które mogą uzupełnić podstawowy asortyment, zwracano uwagę na burak liściowy Soldier F1, przeznaczony do sprzedaży w pęczkach. Liście tej odmiany nadają się do zbioru około 2 tygodni wcześniej niż produkowane na botwinkę "korzeniowe" odmiany buraków czerwonych.

    Podstawowe zasady i nowe sposoby przechowywania warzyw omówił prof. Franciszek Adamicki (fot. 2) z IWarz. Coraz więcej producentów zainteresowanych jest przechowywaniem kapusty pekińskiej, warzywo to jest jednak bardzo wymagające pod względem warunków panujących zarówno w czasie uprawy, jak i przechowywania. Zdrowe, dobrej jakości, nieuszkodzone główki kapusty pekińskiej — bo tylko takie powinno się przeznaczać do przechowywania — należy składować w temperaturze 3°C i przy wilgotności względnej powietrza 95%. Coraz częściej kapusta pekińska jest przechowywana w warunkach kontrolowanej atmosfery przy zawartości 1,0–2,5% CO2 i 1,0–3,0% O2. Gatunek ten jest wrażliwy na stężenie etylenu w powietrzu i reaguje na jego obecność pogorszeniem jakości główek, dlatego nie powinno się umieszczać ich w tym samym pomieszczeniu z warzywami czy owocami wydzielającymi ten związek, np. z jabłkami. Profesor F. Adamicki zwracał również uwagę, że niektóre nowoczesne komory chłodnicze, budowane z fabrycznie przygotowanych paneli, są dosyć szczelne i, mimo iż nie są to typowe chłodnie z kontrolowaną atmosferą, wskutek oddychania warzyw składowanych wewnątrz takich pomieszczeń spada stężenie tlenu, a wzrasta dwutlenku węgla — dlatego przebywanie w takich komorach może być niebezpieczne dla zdrowia i trzeba ograniczyć je do niezbędnego minimum oraz zachować ostrożność wchodząc do wnętrza takiej komory.


    Fot. 2. O sposobach przechowywania warzyw mówił prof. Franciszek Adamicki

    Jednym z nowych sposobów przechowywania, polecanym również w przypadku kapusty pekińskiej, jest umieszczanie warzyw w workach MAP (czyt. też HO 1/2007) o selektywnej przepuszczalności dla gazów. Wewnątrz takich opakowań tworzy się zmodyfikowana atmosfera, wskutek czego następuje ograniczenie procesów oddychania składowanych produktów i opóźnienie procesów ich starzenia się.



    16 grudnia w Pobiedniku Wielkim w gminie Igołomia producenci warzyw mogli poznać nowości odmianowe hodowli firmy Bejo Zaden, współorganizatorem szkolenia był Jacek Luty — regionalny dystrybutor nasion tego przedsiębiorstwa. Spotkanie było również okazją do wysłuchania wykładu na temat przechowywania warzyw wygłoszonego przez prof. Franciszka Adamickiego z Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach.


    Karol Pytkowski (fot. 1) dyrektor Bejo Zaden Poland scharakteryzował odmiany proponowane na najbliższy sezon. Cowboy F1 to nowa cebula typu amerykańskiego, o silnym systemie korzeniowym, tworząca duże i kuliste zgrubienia, polecana do uprawy na zaopatrzenie zakładów przetwórczych jako cebula obierana. Wkrótce do sprzedaży zostanie wprowadzona odmiana testowana obecnie pod numerem BGS 234 F1, łącząca cechy cebuli typu amerykańskiego i wolskiego — z tego względu dobrze przystosowana do warunków panujących w Polsce. Ma ona silny system korzeniowy i nawet w trudnych warunkach uprawy tworzy regularnie kuliste cebule — co jest bardzo ważne, gdy przeznaczone są one do obierania. White Wing F1 jest nową, bardzo wczesną odmianą cebuli białej, wyróżniającą się szybkim tempem wzrostu, wysoką plennością (w doświadczeniach prowadzonych w Konotopie plonowała lepiej niż tradycyjne żółte odmiany cebuli) i, dodatkowo, dobrą przydatnością do przechowywania. Karol Pytkowski zwracał uwagę, że ze względu na brak odporności na mączniaka odmiana wymaga intensywnej ochrony przed tą chorobą, a także przed szarą pleśnią — jeżeli cebule mają być przechowywane.



    Fot. 1. Charakterystykę odmian firmy Bejo Zaden przedstawił dyrektor jej polskiego oddziału Karol Pytkowski (w środku) oraz Wojciech Hałaj — hodowca (z prawej), obok Jacek Luty — regionalny dystrybutor


    W ofercie firmy znajduje się również kilka nowych odmian porów, podczas spotkania w Pobiedniku zwracano uwagę między innymi na dwie nowości Casino F1 o 80 dniach wegetacji, polecany do wczesnej uprawy, również w tunelach foliowych, oraz Midfield F1 — jesienny por polecany na bezpośrednie zaopatrzenie rynku. Odmiana ta ma bardzo długą część wybieloną przechodzącą niemal bezpośrednio w ciemnozielone liście — niewielki jest przejściowy odcinek koloru jasnozielonego.


    Zapowiadane jest również poszerzenie asortymentu kalafiorów — pojawi się wśród nich m.in. nowa wczesna odmiana Oviedo F1, o mniej więcej 60 dniach wegetacji, dorastająca o kilka dni wcześniej od odmiany Diadom F1 — dotychczas najwcześniejszej z oferty Bejo Zaden. Tworzy ona czysto białe róże, bez skłonności do omszeń. Kalafior Sevilla F1 to nowa propozycja polecana do uprawy na zbiór w drugiej połowie maja lub na przełomie sierpnia i września. Charakteryzuje się silnym wzrostem i dobrym okrywaniem róż. W dotychczasowych doświadczeniach odmianowych dobrze zapowiadały się również dwa kalafiory o średniej (około 85 dni) długości wegetacji: Bejo 2626 F1 oraz Bejo 2627 F1. Oba charakteryzują się silnym wzrostem i mają duże, zwarte, białe róże, dobrze osłonięte liśćmi.


    Jako jedną z najsmaczniejszych odmian kapusty stożkowej K. Pytkowski polecał Caraflex F1, wczesną — o około 65 dniach wegetacji, polecaną do uprawy pod osłonami lub w polu, o główkach wyrównanej wielkości, odpornych na pękanie. Z tradycyjnych odmian kapusty głowiastej białej wśród nowych propozycji ciekawie zapowiada się Artost F1 polecana do uprawy pod osłonami lub bez okrycia — na zbiór wczesnym latem. Polecana jest na bezpośrednie zaopatrzenie rynku, a także do wczesnego kwaszenia. Ciekawą kapustą do przechowywania, na którą zwracał uwagę Karol Pytkowski, jest Candela F1. Nadaje się ona do uprawy poplonowej — rozsadę można sadzić nawet do końca czerwca.


    Asortyment odmian kapusty pekińskiej uzupełni wkrótce Bejo 2653 F1 — nowa propozycja w typie znanej Bilko F1, tworząca główki o masie 0,7–1,5 kg, polecana do uprawy jesiennej, o odporności na 4 rasy kiły kapusty.


    Ważną pozycją w ofercie firmy Bejo Zaden jest marchew. Producentom z Pobiednika Wielkiego, którzy uprawiają ją głównie na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych, polecano między innymi odmianę Noveno F1 o gładkich, walcowatych korzeniach, wcześniejszą od Neraca F1 (około 115 dni wegetacji), z wczesnych wysiewów można ją zbierać już pod koniec lata, gdy planuje się przechowywanie, polecany jest późniejszy termin siewu — na początku czerwca. Negovia F1, w typie odmiany Napa F1, łączy cechy marchwi typu imperator i nantejskiego. Jest warta uwagi m.in. ze względu na intensywne zabarwienie smukłych korzeni i brak zazielenienia główki.


    Arat to ciekawie zapowiadająca się nowa odmiana pietruszki, o atrakcyjnie prezentujących się dużych korzeniach (wielkości korzeni pasternaku). Łączy ona cechy pietruszki typu berlińskiego z węgierskim i wykazuje lepszą zdrowotność i aromat od popularnych dotychczas w Polsce odmian typu berlińskiego.


    W zestawie odmian selerów pojawiła się Balena F1 — wczesna, polecana również do popularnej w rejonie Igołomi uprawy pod osłonami na wczesny zbiór i sprzedaż w pęczkach. Seler ten nie ma skłonności do jarowizacji. Korzenie tej odmiany są skierowane pionowo w dół (inaczej niż u większości odmian, u których rozrastają się również silnie na boki), przez co ułatwiony jest mechaniczny zbiór. Liście są ciemnozielone i wzniesione.


    W okolicach Igołomi popularna jest również uprawa papryki — w ofercie firmy Bejo Zaden znajduje się kilka odmian, m.in. Whitney F1 w typie popularnej w tym rejonie papryki Igołomskiej, o podobnej wczesności, mająca w fazie dojrzałości zbiorczej jasnozieloną barwę, w stadium dojrzałości fizjologicznej przebarwiająca się na pomarańczowo. Karol Pytkowski zwracał uwagę, że ta papryka zawiązuje owoce w temperaturze o mniej więcej 3°C niższej niż większość typowo szklarniowych odmian. Polecana jest do uprawy pod osłonami lub w polu. W asortymencie odmian tej firmy znajduje się również papryka żółta Fintina F1, o trzykomorowych, cylindrycznych owocach, do uprawy pod osłonami lub w polu. Stanley F1 i Taborna F1 o czerwonych owocach typu blok przeznaczone do uprawy polowej są wczesne i łatwo zawiązują owoce.


    Nowe odmiany ogórków omówił hodowca z firmy Bejo Zaden — Wojciech Hałaj. Amant F1 to nowa propozycja w grupie odmian partenokarpnych (zawiązujących owoce bez zapylenia), grubobrodawkowych, o owocach typu konserwowego, mających jaśniejszy odcień zieleni niż dotychczas oferowane odmiany tego typu. Jest wczesna i plenna, rośliny mają dużą siłę wzrostu i wytwarzają liczne pędy boczne, dlatego w typowym tunelu igołomskim zaleca się sadzić 140 sztuk rozsady tej odmiany. Rośliny można prowadzić „na płasko” — wówczas uzyskuje się jaśniejsze owoce — lub przy sznurkach, ale konieczne jest wówczas cięcie pędów. Nieco ciemniejszą barwę owoców ma inna partenokarpna odmiana Amour F1 — bardzo wczesna, do uprawy pod folią lub włókniną, o owocach nieprzerastających na grubość.


    Z ogórków do uprawy polowej, o przewadze kwiatów żeńskich, hodowca zwracał uwagę między innymi na Allianz F1 — nową wczesną odmianę o dużej odporności na mączniaka rzekomego, ma ona silny system korzeniowy i dużą siłę wzrostu — z tego względu poleca się uprawiać ją w zagęszczeniu 45–50 tys. szt./ha (standardowe wynosi 60 tys. szt./ha). Ogórki te nadają się do kwaszenia lub konserwowania. Kolejną nowością jest Atomic F1 — wczesna i plenna odmiana, o owocach nieprzerastających na grubość, wyróżniająca się bardzo dużą odpornością na mączniaka rzekomego.


    Z ciekawostek, które mogą uzupełnić podstawowy asortyment, zwracano uwagę na burak liściowy Soldier F1, przeznaczony do sprzedaży w pęczkach. Liście tej odmiany nadają się do zbioru około 2 tygodni wcześniej niż produkowane na botwinkę „korzeniowe” odmiany buraków czerwonych.


    Podstawowe zasady i nowe sposoby przechowywania warzyw omówił prof. Franciszek Adamicki (fot. 2) z IWarz. Coraz więcej producentów zainteresowanych jest przechowywaniem kapusty pekińskiej, warzywo to jest jednak bardzo wymagające pod względem warunków panujących zarówno w czasie uprawy, jak i przechowywania. Zdrowe, dobrej jakości, nieuszkodzone główki kapusty pekińskiej — bo tylko takie powinno się przeznaczać do przechowywania — należy składować w temperaturze 3°C i przy wilgotności względnej powietrza 95%. Coraz częściej kapusta pekińska jest przechowywana w warunkach kontrolowanej atmosfery przy zawartości 1,0–2,5% CO2 i 1,0–3,0% O2. Gatunek ten jest wrażliwy na stężenie etylenu w powietrzu i reaguje na jego obecność pogorszeniem jakości główek, dlatego nie powinno się umieszczać ich w tym samym pomieszczeniu z warzywami czy owocami wydzielającymi ten związek, np. z jabłkami. Profesor F. Adamicki zwracał również uwagę, że niektóre nowoczesne komory chłodnicze, budowane z fabrycznie przygotowanych paneli, są dosyć szczelne i, mimo iż nie są to typowe chłodnie z kontrolowaną atmosferą, wskutek oddychania warzyw składowanych wewnątrz takich pomieszczeń spada stężenie tlenu, a wzrasta dwutlenku węgla — dlatego przebywanie w takich komorach może być niebezpieczne dla zdrowia i trzeba ograniczyć je do niezbędnego minimum oraz zachować ostrożność wchodząc do wnętrza takiej komory.



    Fot. 2. O sposobach przechowywania warzyw mówił prof. Franciszek Adamicki


    Jednym z nowych sposobów przechowywania, polecanym również w przypadku kapusty pekińskiej, jest umieszczanie warzyw w workach MAP (czyt. też HO 1/2007) o selektywnej przepuszczalności dla gazów. Wewnątrz takich opakowań tworzy się zmodyfikowana atmosfera, wskutek czego następuje ograniczenie procesów oddychania składowanych produktów i opóźnienie procesów ich starzenia się.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułW południowym Tyrolu (cz. I)
    Następny artykułOPTYMISTOM JEST ŁATWIEJ

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.