• 12-636-18-51
  • wydawnictwo@plantpress.pl
ogrodinfo.pl
sad24.pl
warzywa.pl
Numer 12/1999

ARDIZJA NA ŚWIĘTA




Podaż ardizji (Ardisia crenata) zaczyna się w sierpniu, wrześniu. Jednak dopiero w październiku owoce tej rośliny zaczynają zmieniać kolor z zielonego na czerwony i wówczas staje się ona atrakcyjna. Pełną "bożonarodzeniową" krasę (fot.) osiągają ardizje w listopadzie, grudniu. W tym też okresie jest na nie największy popyt. Sezon sprzedaży kończy się w styczniu.
A. crenata to gatunek trudny w produkcji, toteż jej ryzyko podejmują tylko specjalistyczne zakłady. Jest to więc zarazem towar, za który można uzyskać konkurencyjne ceny. Na giełdach holenderskich większość ardizji oferowana jest w doniczkach 14- lub 17-centymetrowych i ma wysokość 40–60 cm. Sortowanie roślin odbywa się nie tylko na podstawie tego ostatniego parametru, ale także bierze się pod uwagę liczbę owoców. Optymalna temperatura transportu ardizji wynosi 12–15°C.

Na podstawie materiałów Bloemenbureau Holland