• 12-636-18-51
  • wydawnictwo@plantpress.pl
ogrodinfo.pl
sad24.pl
warzywa.pl
Numer 06/2001

CO WARTO WIEDZIEĆ O UPRAWIE ROSZPONKI

Roszponka (Valerianella olitoria) jest rośliną jednoroczną o jadalnych, atrakcyjnie zielonych i zaokrąglonych liściach, o lekko orzechowym smaku. Najwięcej uprawia się jej we Francji (około 1900 ha), w Holandii, a także w Niemczech i Belgii. Liście tego warzywa można spożywać na surowo jak sałatę, można je także gotować jak szpinak. Roszponkę razem z sałatą dodaje się do smażonego bekonu lub szynki i buraków. W XVI wieku w Europie roszponka była często podawana z zimnymi gotowanymi burakami lub selerem.
Odmiany
Odmiany roszponki można podzielić na szerokolistne, o dużych blaszkach liściowych, wśród nich 'Cavallo', oraz drobnolistne, o ciemniej zabarwionych liściach, bardziej zwarte, ale mniej plenne, na przykład 'Verte de Cambrai'.

Wymagania
Roślina ta ma niewielkie wymagania klimatyczne. Nie jest wrażliwa na przymrozki, może pozostawać na polu przez całą zimę. Rośnie i plonuje dobrze na stanowiskach słonecznych lub lekko zacienionych, na ziemiach urodzajnych, o odczynie obojętnym. Można ją również wysiewać na glebach gorszej jakości z wyjątkiem podmokłych. Roszponkę najlepiej uprawiać w drugim roku po oborniku, z dodatkowym nawożeniem mineralnym podając na hektar 200–300 kg NPK w stosunku 2 : 1 : 2. Azot rozsiewa się w dwóch terminach — połowę dawki przed siewem w postaci saletrzaku, pozostałą część trzy tygodnie po wschodach w postaci saletry amonowej.
W uprawie polowej roszponkę sieje się w ilości 6 kg/ha, w rzędy odległe od siebie o 15 cm, na głębokość l cm. Dla lepszego kiełkowania nasion wskazane jest ich moczenie. Siew rzutowy, pozwala uzyskać większy plon ogólny, natomiast rzędowy zapewnia otrzymanie dorodniejszych rozet liściowych.

Siew
Warzywo to można uprawiać z siewu bezpośrednio w pole, w trzech terminach: - od końca lipca do końca sierpnia — jako poplon na zbiór jesienny, - we wrześniu — na zbiór zimowy i wczesnowiosenny, - na przełomie marca i kwietnia — jako przedplon na zbiór wiosenny (w tym terminie można przyspieszyć zbiór okrywając zagony folią perforowaną lub włókniną polipropylenową).

UPRAWA ROSZPONKI Z SIEWU RZUTOWEGO


Roszponkę można również uprawiać pod osłonami — często z rozsady. W tym celu nasiona wysiewa się do skrzynek lub wielodoniczek o średnicy 2 cm. W uprawie szklarniowej zbiera się ją kilkakrotnie w ciągu roku z tej samej powierzchni.

Pielęgnacja
W czasie wzrostu rośliny nie wymagają specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Należy jednak starannie usuwać chwasty, spulchniać międzyrzędzia, a w razie suszy nawadniać. W okresie wegetacji rośliny należy chronić przed ptakami i ślimakami.

Zbiór
Dla polepszenia walorów smakowych, na kilka dni przed zbiorem liście roszponki można wybielać przykrywając rozety liściowe kołpaczkami lub włókniną. Pozbawione światła liście zmieniają barwę z zielonej na żółtą i tracą gorycz. Roszponkę zbiera się po upływie około 3 miesięcy od siewu nasion obrywając same liście lub rozety liściowe. Zebraną oczyszcza się z zabrudzonych oraz uszkodzonych liści i układa luzem albo w pęczkach skrzynkach lub innych opakowaniach.

Autorka jest pracownikiem Katedry Warzywnictwa Akademii Rolniczej w Szczecinie