• 12-636-18-51
  • wydawnictwo@plantpress.pl
ogrodinfo.pl
sad24.pl
warzywa.pl
Numer 08/2001

GAZOWANE OWOCE

Już niedługo w supermarketach mogą pojawić się — obok gazowanych napojów — owoce wzbogacone dwutlenkiem węgla. Nowy pomysł amerykańskich naukowców ma zwiększyć atrakcyjność owoców, przede wszystkim dla dzieci i nastolatków.
Wyniki pierwszych testów smakowych przeprowadzonych w sklepach w Stanach Zjednoczonych okazały się obiecujące — dzieci "oszalały" na punkcie gazowanych pomarańczy i winogron. Technikę wzbogacania owoców dwutlenkiem węgla opracował naukowiec z Teksasu, dr Galen Kaufmann, który twierdzi, że w ten sposób traktować można wiele gatunków (zupełnie nie nadają się banany, które po nagazowaniu eksplodują). Pomarańcze i winogrona z bąbelkami w środku mają przypominać w smaku owocowy szampan, ich aromat staje się bardziej intensywny i wydają się słodsze. Jedynym problemem związanym z nową metodą jest fakt, że gazowane owoce zmieniają kształt (stają się płaskie) przy dłuższym przechowywaniu. Naukowcy pracują już jednak nad opakowaniami, które będą zapobiegać ucieczce gazu. Oprócz amerykańskich sieci handlowych pomysłem zza oceanu zainteresowały się już brytyjskie supermarkety ASDA. Tymczasem dr Kaufmann opracowuje już technologię gazowania warzyw, z którymi będą jednak większe problemy, gdyż, na przykład, gazowane pomidory mają podobno nieco dziwny smak.

Na podstawie Eurofruit News, 19.06.2001.