• 12-636-18-51
  • wydawnictwo@plantpress.pl
ogrodinfo.pl
sad24.pl
warzywa.pl
Numer 01/2002

CEBULA NA LEKARSTWO

Brytyjscy naukowcy potwierdzili, ze cebula należy do najzdrowszych warzyw. Powinno się ją jednak spożywać na surowo, gdyż jakakolwiek obróbka termiczna powoduje, że bezpowrotnie traci składniki korzystne dla ludzkiego zdrowia. Surowa cebula pomaga w leczeniu chorób krążenia, obniża ciśnienie tętnicze krwi, ma właściwości antyutleniające oraz wyraźnie pomaga w szybszym spalaniu tłuszczów. Interesujący jest, potwierdzony przez badaczy ze Stanów Zjednoczonych, fakt, że korzystne właściwości dodatkowo poprawia przechowywanie cebuli w chłodni (do 90 dni). Odmiany o łagodnym smaku mają wprawdzie mniej korzystnych dla zdrowia składników, ale mogą być częściej spożywane na surowo. Doświadczenia na zwierzętach wykazały, że spożywanie cebuli lepiej zapobiega chorobom układu krążenia niż profilaktyczne zażywanie aspiryny (najskuteczniej działa świeży sok tego warzywa). W przeciwieństwie do cebuli marchew jest najzdrowsza dla ludzi po ugotowaniu. W tej postaci łatwiej uwalniają się bowiem karotenoidy i mogą być przyswajane przez organizm. Na podstawie Horticulture Week, 6.12.2001