Hasło Ogrodnicze 1/2020
Intensywny rozwój fitofarmacji rozpoczął się po II wojnie światowej. Dzięki niej udało się ograniczyć, a w wielu wypadkach wyeliminować gradacje szkodników i epidemie chorób roślin uprawnych. Produkcja żywności stała się łatwiejsza, a jej rentowność znacznie się zwiększyła. Globalnie fitofarmacja przyczyniła się do powiększenia asortymentów oferowanych produktów, uprawy gatunków w miejscach, w których dotąd była ona trudna lub niemożliwa, a przede wszystkim – do ograniczenia głodu. Chemiczne środki ochrony roślin (ś.o.r.), użyte we właściwy sposób, zgodnie z etykietą, w odpowiednim terminie i w dawce zalecanej na daną uprawę – chronią plantacje przed agrofagami.
W numerze 1/2020
W najnowszym numerze Hasła Ogrodniczego między innymi: • Ochrona konieczna • Wiosna na plantacji winorośli • Choroby warzyw a zmiany klimatu • Dynia – świetny wybór • Moja winnica.