Możliwości eksportowe
Polska jest głównym dostawcą mrożonych porzeczek czarnych i czerwonych do krajów Unii Europejskiej i jednym z głównych dostawców świeżych porzeczek czarnych (z Polski pochodzi 84,6% ogólnego importu) oraz czerwonych (52,3% importu). Eksport mrożonej porzeczki czarnej z Polski do UE w ostatnich kilku latach wynosi około 20 tys. ton, a mrożonej porzeczki czerwonej od 13 do 14,5 tys. ton. W ostatnich latach w UE wzrasta także zapotrzebowanie na świeże czarne porzeczki i wynosi ono 20–24 tys. ton, a na kolorowe 2,6–5,3 tys. ton.
Ważnym gatunkiem wśród krzewów jagodowych uprawianych w Polsce jest także agrest. Krajowa jego produkcja w ostatnich latach wynosi 22–40 tys. ton owoców rocznie, co zapewnia Polsce pierwsze miejsce w Europie i na świecie. Ocenia się, że produkcja ta ma szansę rozwoju, ze względu na jej opłacalność oraz łatwość eksportu owoców schłodzonych i mrożonych, głównie do Europy Zachodniej i Skandynawii. Gatunek ten mógłby też być dobrym uzupełnieniem uprawy towarowej porzeczki czarnej, w celu zmniejszenia ryzyka produkcyjnego i lepszego wykorzystania parku maszynowego.
Odmiany czarnej porzeczki
Aktualna lista odmian roślin sadowniczych wpisanych do rejestru obejmuje 9 odmian. Z wczesnych odmian porzeczek dla przetwórstwa najciekawszy jest 'Tisel' (fot. 1), wyhodowany w ISK ('Titania' x samozapylenie). Ze średnio wczesnych 'Ben Lomond' — nadal polecany mimo wrażliwości na amerykańskiego mączniaka agrestu i rdzę wejmutkowo-porzeczkową. Wśród późnych szczególnie interesujący jest 'Tiben', także hodowli ISK ('Titania' x 'Ben Nevis'), który może zastąpić 'Ben Lomonda'. Zarówno 'Tisel', jak i 'Tiben' (fot. 2) nadają się do zbioru maszynowego. Wymienione odmiany polskiej hodowli charakteryzują się wysoką plennością, małą wrażliwością na amerykańskiego mączniaka agrestu i średnią wrażliwością na rdzę wejmutkowo-porzeczkową. Mają duże grona i owoce, a przy tym pożądane cechy jakościowe owoców — kwasowość miareczkową, zawierają dużo ekstraktu oraz antocyjanów (tab. 1). Z powyższych względów odmiany te są szczególnie polecane do produkcji integrowanej. Poza wymienionymi na liście należy wspomnieć o interesujących odmianach z importu: 'Ben Hope' i 'Ben Gairin', a także o znajdujących się w badaniach przedrejestrowych kolejnych odmianach hodowli polskiej — 'Ores' (fot. 3), 'Tines' i 'Ruben' (fot. 4) — ocenianych nie tylko pod względem ich przydatności agrotechnicznej, ale i przetwórczej.
FOT. 1. 'TISEL'
FOT. 2. 'TIBEN'
FOT. 3. 'ORES'
FOT. 4. 'RUBEN'
TABELA 1. CECHY OWOCÓW NOWYCH ODMIAN PORZECZKI CZARNEJ POLSKIEJ HODOWLI, W PORÓWNANIU Z ODMIANAMI IMPORTOWANYMI (ŚREDNIE Z LAT 1994–1996)
Odmiany agrestu
W nasadzeniach towarowych dominuje głównie stara, brytyjska odmiana agrestu — 'Biały Triumf'. Inne odmiany jak brytyjska — 'Invicta' oraz polska — 'Rzeszowski', są także coraz częściej spotykane w szkółkach i sadzone na nowych plantacjach. Do interesujących (tab. 2) można zaliczyć odmiany: 'Robustenta', 'Resistenta', 'Korsuń', 'Krosień' i 'Niesłuchowski'.
W standardach nie ma informacji odnośnie zawartości składników chemicznych w owocach agrestu, niemniej jednak — niezależnie od kierunku przetwarzania — owoce agrestu powinny charakteryzować się wysoką zawartością ekstraktu oraz dużą kwasowością.
TABELA 2. WYBRANE CECHY SKŁADU CHEMICZNEGO OWOCÓW AGRESTU (ŚREDNIA Z 4 LAT)
* — średnia z trzech lat
Soki z czarnej porzeczki
W ocenie przydatności do przerobu istotna jest zawartość ekstraktu w owocach. Według definicji przyjętej w Unii Europejskiej, która od stycznia 2003 roku obowiązuje w Polsce, nektar owocowy to produkt niesfermentowany, ale zdolny do fermentacji, otrzymany w drodze dodatku wody i cukrów do soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego, przecieru owocowego, zagęszczonego przecieru owocowego lub do mieszaniny tych produktów. Powinien on spełniać wymagania dotyczące minimalnej zawartości składnika owocowego w gotowym produkcie. Dla nektarów z porzeczek (czarnych, białych i czerwonych) minimalna zawartość wynosi 25%. Według tej dyrektywy soki to produkty, do których nie dodaje się wody, a jeśli są produkowane z soków zagęszczonych to dodatek wody nie może przekraczać tej ilości, jaka została usunięta w czasie zagęszczania. W praktyce do zagęszczonego soku dodaje się tyle wody, aby spełniać wymagania dla autentycznego soku, którego parametry określone są w tak zwanym Kodeksie Praktyki Stowarzyszenia Przemysłu Soków i Nektarów z Owoców i Warzyw Unii Europejskiej (AIJN). W Polsce od kilkudziesięciu lat produkuje się nektary porzeczkowe klarowne, które błędnie nazywane były sokami. Odmiany porzeczek uprawiane w Polsce na cele przemysłu przetwórczego spełniają wymagania Kodeksu Praktyki.
W tabeli 3 podano skład chemiczny soków uzyskanych z owoców odmian 'Ben Lomond' i 'Titania', w porównaniu ze wskaźnikami jakościowymi podanymi w Kodeksie Praktyki.
TABELA 3. SKŁAD CHEMICZNY SOKÓW Z CZARNEJ PORZECZKI ODMIAN 'BEN LOMOND' I 'TITANIA', W STOSUNKU DO WYMAGAŃ KODEKSU PRAKTYKI AIJN
W Kodeksie Praktyki podane są jeszcze inne wskaźniki jakościowe pozwalające na identyfikację autentyczności produktu,
w tym zawartości poszczególnych aminokwasów
* — odpowiada łącznej zawartości aminokwasów
Według polskiej normy, minimalny poziom ekstraktu w nektarach owocowych wynosi 10%, a według przepisów UE dla nektarów porzeczkowych — 10,5%. Im większa zawartość ekstraktu w sokach, tym mniej cukru należy zużyć do produkcji nektarów. Zawartość ekstraktu jest szczególnie istotna przy produkcji soku zagęszczonego. Różnice w zawartości ekstraktu między odmianami mogą przekraczać 5%, a to oznacza różnice w zużyciu surowca nawet do 30%, przy produkcji tej samej ilości zagęszczonego soku, na przykład o zawartości 65% ekstraktu.
Dla przetwórstwa istotna jest także kwasowość miareczkowa oraz zawartość kwasu askorbinowego i antocyjanów. W czarnych porzeczkach przeznaczonych na przetwory kwasowość miareczkowa powinna być możliwie wysoka — korzystnie, jeśli przekracza 3,5 g na 100 g (np. 'Ben Lomond' i 'Tiben'). Z krajowych owoców produkowanych na skalę przemysłową czarne porzeczki zawierają najwięcej kwasu askorbinowego. Na jego zawartość w owocach ma wpływ odmiana, ale istnieje także silny wpływ warunków pogodowych panujących w danym sezonie wegetacyjnym. Uważa się, że niektóre odmiany czarnej porzeczki nie nadają się do produkcji napojów o zadowalającej zawartości witaminy C, na przykład 'Ojebyn'. Stąd też programy hodowlane ośrodków badawczych ukierunkowane są na zwiększenie poziomu kwasu askorbinowego w owocach porzeczek czarnych.
Mrożonki
Drugim ważnym asortymentem w przetwórstwie porzeczek i agrestu w Polsce są mrożonki. Produkty te eksportowane są głównie z przeznaczeniem do dalszego przerobu na soki, nektary i napoje oraz jako dodatki do jogurtów. Są także wykorzystywane w produkcji dżemów i galaretek. Jeśli chodzi o parametry jakościowe surowca przeznaczonego do mrożenia, to bardzo ważna jest także zawartość ekstraktu, kwasu askorbinowego i antocyjanów. Dla owoców czarnej porzeczki, podobnie jak dla malin i truskawek, istnieje ogólna zasada — im więcej antocyjanów tym lepiej. Gwarantuje to lepszą barwę produktu. Antocyjany łatwo podlegają degradacji w czasie obróbki termicznej i przechowywania przetworów — im jest ich więcej, tym lepiej maskują zbrunatnienie produktu będące wynikiem utleniania różnych związków. Odmiany, których owoce w gronach wybarwiają się nierównomiernie, są niechętnie kupowane przez przetwórców. Nie ma natomiast jednoznacznych wymagań odnośnie do wielkości — wszystko zależy od upodobań na lokalnym rynku i pozostałych cech jakościowych owoców.