Hasło Ogrodnicze 07/2004
ŚWIATŁO W PRODUKCJI ROZSADY POMIDORÓW SZKLARNIOWYCH
DOŚWIETLANIE ROŚLIN OZDOBNYCH
z branżą spożywczą powinny samodzielnie opracować zasady GMP i GHP w postaci dokumentu nazywanego Zakładowym Kodeksem GMP/GHP lub Zakładowym Systemem Sanitarnym.
NA FARMIE JAGODOWEJ (cz. I)
WIĘKSZE SZANSE DLA WIŚNI, CZEREŚNI I ŚLIWEK
NAWADNIAJMY MŁODE SADY
CZY CZEREŚNIE W OPOLSKIEM?
PĘDRAKI - CIĄGLE GROŹNE
ŚWIĘTA KWITNĄCYCH JABŁONI
UPRAWA OBERŻYNY (cz. II)
OPŁACALNOŚĆ UPRAWY POMIDORÓW SZKLARNIOWYCH
OCHRONA WARZYW PRZED ZIEMIÓRKAMI
Ziemiórki (Sciaridae) żyją w rozkładających się szczątkach organicznych podłoża, skąd chętnie przenoszą się na rośliny uszkadzając korzenie, szyjkę korzeniową i części przyziemne. Masowo występują na uprawach pod okryciem, żerując głównie na roślinach ozdobnych (m.in. na goździku, wilczomleczu, krotonie, anturium, chryzantemie, gerberze, złocieniu) i warzywach (na ogórkach, pomidorach, papryce), a także na dziko rosnących roślinach i grzybach. Spośród warzyw największe szkody wyrządzają w uprawach ogórków. Ziemiórki są reprezentowane przez wiele gatunków należących do rodzajów Bradysia, Lycoriella i Sciara. Te z rodzaju Bradysia, z którego najbardziej znanym gatunkiem jest gnusz (B. paupera), uszkadzają rośliny uprawiane pod osłonami. Natomiast Lycoriella i Sciara, atakują nie tylko rośliny, ale także są głównymi sprawcami szkód wyrządzanych w uprawach grzybów.